Nizozemska TV o izbačenom predstavniku na Eurosongu: Kazna je teška i nesrazmjerna

Foto: EPA

NAKON što je samo nekoliko sati prije finala nizozemski glazbenik Joost Klein diskvalificiran s Eurosonga, o svemu se oglasila i nizozemska televizija.

"Nakon nastupa Joosta Kleina u četvrtak dogodio se incident. Bez prethodnog dogovora Joosta su snimali dok je silazio s pozornice i žurio u green room. U tom trenutku je više puta dao do znanja da ne želi da ga se snima. Njegov zahtjev nije se poštivao. Zbog toga je napravio prijeteći pokret prema kameri. Joost nije dotaknuo snimateljicu. Ovaj incident je prijavljen, nakon čega je uslijedila istraga EBU-a i policije.

Jučer i danas imali smo intenzivne konzultacije s EBU-om i predložili smo nekoliko rješenja. Unatoč tomu, EBU je ipak odlučio diskvalificirati Joosta Kleina. AVROTROS smatra da je kazna iznimno teška i nesrazmjerna. Zalažemo se za primjereno ponašanje, da ne bude zabune oko toga, ali po našem mišljenju, odluka o isključenju nije razmjerna incidentu.

Jako smo razočarani i uznemireni zbog milijuna obožavatelja koji su bili jako uzbuđeni. Ono što je Joost donio Nizozemskoj i Europi nije smjelo ovako završiti", stoji u priopćenju AVROTROS-a koji pripada nizozemskom javnom RTV sustavu.

EBU demantira da je izbacivanje povezano s Izraelom

Podsjetimo, Europska radiodifuzna unija (EBU), koja organizira natjecanje, objavila je da je Klein izbačen s Eurosonga nakon što je švedska policija istražila optužbu za neprimjereno ponašanje prema članici produkcijske ekipe. 

"Nizozemski umjetnik Joost Klein neće se natjecati u velikom finalu ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije", kaže se u priopćenju EBU-a. "Švedska policija istražila je pritužbu članice produkcijske ekipe nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer.  Ne bi bilo primjereno da on nastavi s natjecanjem dok traje pravni proces", dodaje se. 

EBU navodi da ima politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju i da su predani "pružanju sigurne radne okoline za svo osoblje na natjecanju". U službenom objašnjenju organizatora navodi se da je Nizozemac jučer verbalno prijetio radnici produkcije Eurovizije na mjestu održavanja događaja.

Europska radiodifuzna unija rekla je u priopćenju da u incidentu "nije sudjelovao ni jedan drugi izvođač ni član delegacije". "Održavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurnog radnog okruženja za svo osoblje na natjecanju", dodali su.

Mnogi su pomislili da je razlog izbacivanja Joostovo ponašanje prema predstavnici Izraela nakon press-konferencije, kada je pokrivao glavu zastavom da ga ne snime s njom - no EBU je to demantirao.

Pročitajte više