Novinar New York Timesa godinama varao čitateljstvo

NOVINAR The New York Timesa pet je godina varao čitateljstvo člancima u kojima je izmišljao podatke i citate, plagirao tuđi rad i lagao da je bio na mjestima i razgovarao s ljudima koje nikad nije ni vidio.

Masovno izmišljanje i plagiranje Jaysona Blaira (27), temeljita je izdaja povjerenja i dno u 152 godine povijesti novina, piše u nedjelju The NYT, jedna od najuglednijih američkih novina, nakon provedene vlastite istrage.

Blair je obmanjivao čitatelje i kolege u Timesu dopisima iz Marylanda, Texasa i dugih američkih država, dok je zapravo bivao u New Yorku, izmišljao tuđe riječi i mjesta događaja, krao materijal iz drugih novina i agencija, izdvajao pojedinosti s fotografija kako bi stvorio lažni dojam da je bio negdje ili vidio nekoga, piše list u poduljem članku.

On se nije ustručavao lažno pisati o najosjetljivijim stvarima poput nedavnih snajperskih napada u Washingtonu ili patnji obitelji koje su izgubile nekoga u Iraku.

U istrazi su novinari The NYT ustanovili da je problematično najmanje 36 od 73 članka koje je Blair napisao od listopada prošle godine kada je počeo pisati o temama od nacionalne važnosti do 1. svibnja kada je podnio ostavku.

U svome radu stalno je iznova kršio temeljno načelo novinarstva o pisanju istine.

"Njegova oruđa prevare bila su mobitel i laptop, koji su mu omogućili da zamuti stvarno mjesto gdje se nalazio, kao i stalni pristup novinskim člancima iz kojih je krao", piše list.

No, skandal tu ne prestaje tu. Blair, koji je u The NYT radio pet godina, do listopada prošle godine objavio je više od 600 članaka u kojima su također pronađena izmišljanja, a istraga se nastavlja. List je zamolio čitatelje da ga izvijeste o mogućim novim neistinama koje je objavio njegov novinar.

The NYT piše da je istraga utvrdila nekoliko razloga zašto je Blairova prevara mogla potrajati tako dugo: nedostatak komunikacije među urednicima, malo pritužbi ljudi koji su se našli u njegovim člancima, njegova okretnost i domišljatost u prikrivanju tragova te iznad svega što nitko nije njegov nemar vidio kao znak da je sposoban za sustavnu prijevaru.

The NYT se u članku ispričao svojim čitateljima i dao iscrpno izvješće o lažnim člancima koje je pisao njegov novinar.

Novina je počela istragu nakon što je urednik San Antonio Express-Newsa iz Texasa upozorio na sličnosti u članku o ženi koja iščekuje vijesti o svom sinu, vojniku koji je nestao u Iraku, koji je Blair objavio 26. travnja i članka koji je teskaška novina o istoj temi objavila ranije. The New York Times nije mogao ustanoviti je li njihov novinar uopće išta svoje objavio u članku. Blair je dao ostavku nakon nekoliko dana.

Među ostalima Blair je u članku od 27. ožujka pisao o obitelji Jessice Lynch, američke vojnikinje zarobljene pa spašene u Iraku. Navodi u članku opisuju pojedinosti okliša koji ne postoje.

Na neprofesionalno ponašanje i sklonost prevari kod Blaira počeli su upozoravati urednici i novinari a nakon što su pogreške postale uobičajena stvar i ponašanje krajnje neprofesionalno, u travnju 2002. urednik rubrike za glavni grad Jonathan Landman odaslao je e-mail šefovima u kojem je pisalo: "Moramo prekinuti Jaysonovo pisanje za Times. Odmah.", piše list.

Blair je pohađao Sveučilište Maryland, ali nije diplomirao. U Timesu je počeo raditi 1999. nakon pripravničkog staža koji je obavio prethodne godine. Već kao pripravnik stjecao je glas čovjeka koji stalno i mnogo radi, ali i kao nezrelog, ambicioznog i pretjerano zainteresiranog za redakcijsko ogovaranje.

Njegovi profesori s fakulteta u Marylandu kažu da je pripravništvo u Timesu zaradio blistavim preporukama i radom, a ne zato što je novina, primajući Blaira koji je crnac, željela ojačati rasnu raznolikost.

Urednik, koji je pratio njegovo pripravništvo ocijenio ga je vrlo dobrim. Drugi urednik se, međutim, prisjeća da je Blair već tada bio bolji u redakcijskom druženju nego u izvješćivanju.

(Hina) sl rt

Pročitajte više