Od ribljeg mjehura do Durexa

DANAŠNJI Dan borbe protiv AIDS-a prigoda je za prisjećanje na predmet za koji se mislilo da će nakon seksualne revolucije završiti na "smetlištu povijesti", no pojava virusa HIV-a vratila ga je u uporabu na velika vrata - radi se o prezervativu ili kondomu.

Po jednoj teoriji kondom je dobio naziv po dr. Condomu, liječniku Charlesa II koji je toga britanskog kralja želio zaštititi od neželjena očinstva. Prema drugoj, njegovo je ime nastalo od latinske riječi "condon" što znači "primač" ili "prihvatitelj".

Prezervativi su se počeli koristiti još prije 3.000 godina, o čemu svjedoči jedan crtež iz staroga Egipta. Pretpostavlja se da su prezervativi za drevne Egipćane osim seksualne imali i ritualnu simboliku.

Prva pojava prezervativa u Europi veže se uz spiljski crtež u Francuskoj koji je nastao stoljeće poslije Krista. Najstariji primjerci pronađeni su u Engleskoj, a starost im se procjenjuje na
350 godina. Bili su izrađeni od ribljih mjehura i životinjskih crijeva, a najvjerojatnije su služili za sprečavanje širenja spolnih bolesti.

Prezervativi napravljeni od gume, slični današnjim, nastali su ubrzo nakon što je Charles Goodyear izumio automobilske gume, a njihova je masovna proizvodnja počela 1844. godine, kada je krenula i proizvodnja automobilskih guma. Otud vjerojatno proizlazi i povezanost muškaraca s automobilima.

Iako je prvi prezervativ od lateksa proizveden još 1880. godine, trebalo je čak pola stoljeća da uđe u masovnu uporabu. Sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća "djeca cvijeća" su uz pomoć
alternativnih načina kontracepcije drastično smanjila uporabu kondoma, no nakon pojave AIDS-a, tijekom osamdesetih godina, veliki "come-back" prezervativa bio je neminovan.

S obzirom da se danas na tržištu nude prezervativi svih boja, okusa i veličina, pa čak i oni koji produljuju vođenje ljubavi, sve što treba učiniti je pronaći kombinaciju koja će zadovoljiti oba
partnera.

Pročitajte više