Ogorčena Mia Begović tuži sve koji stoje iza "Glembajevih"

Kao što privlači gledatelje, predstava "Gospoda Glembajevi" u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca postala je pravi magnet za "skandale". Nakon što je Antun Vrdoljak najavio tužbu zbog nedopuštenog korištenja kadrova iz njegovog filma o tragičnoj obitelji Glembay (koji su, doduše, izbačeni već na prvoj premijeri), Mia Begović izjavila je da također razmišlja o tužbi, jer je jedna scena zgrozila nju i njezinu obitelj.

Radi se, naravno, o sceni u kojoj Severina, odnosno barunica Castelli, pogiba pod džipom, što je mnoge, pa i Miju, podsjetilo na pogibiju Ene Begović, koja je barunicu utjelovila upravo u Vrdoljakovom filmu.

Ta je scena probudila "duhove prošlosti", što je najteže podnijela majka pokojne glumice, Tereza Begović, kojoj je, navodno, zbog "Gospode Glembajevih", ozbiljno narušeno zdravlje.

Zbog kontroverzne scene Mia Begović namjerava tužiti sve koji su zaslužni za taj podsjetnik na tragičnu smrt njene sestre, no to će učiniti tek kad se stabilizira zdravstveno stanje njezine majke.

Zbog pritisaka javnosti, Branko Brezovec je, u dogovoru s intedanticom Mani Gotovac, izmijenio spornu scenu, pa Severina, prije nego što se poklopi džipom, više ne izgovara rečenicu "Ja umirem". Ipak, sve su promjene kojima se Brezovec pokušao odmaknuti od aluzija na smrt Ene Begović došle prekasno, a usporedbe s pogibijom slavne glumice potpuno su zasjenile umjetničku vrijednost koju predstava neminovno posjeduje.

D.K.
Foto: B.S./D.K.

Pročitajte više