Pivo u Rusiji više nije "prehrambeni proizvod", proglasit će ga alkoholom!

PO PRVI put u povijesti Rusi će pivo, dosad specificirano kao "prehrambeni proizvod", proglasiti alkoholnim pićem. Rezultat je to žestoke anti-alkoholne kampanje koju je ruska vlada pokrenula još u jesen prošle godine. "Na taj smo se korak odlučili kako bi poboljšali zdravstveno stanje nacije", ponosno su izvijestili iz ruskog Ministarstva zdravstva te dodali kako su o toj mjeri već duže vrijeme raspravljali i željeli je uvesti pa su izrazito zadovoljni ovom odlukom ruskog parlamenta.

Nacionalno piće votka i dalje je omiljeno među Rusima, ali se u posljednjih 15 godina, zbog niskih cijena i nedostatka regulativa, potrošnja piva u Rusiji utrostručila. Prema novom zakonu, prodaja piva će biti ograničena noću, zabranjena u blizini brojnih javnih mjesta, između ostalog škola, a limenke i boce će smjeti biti maksimalne veličine od 0,33 litre.

Prema službenim podacima ruskog Ministarstva zdravstva, procjenjuje se da godišnje od zdravstvenih problema uzrokovanih konzumiranjem alkohola umre pola milijuna Rusa, što je ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva navelo da problem alkoholizma u toj zemlji ocijeni kao "nacionalnu katastrofu".

Pročitajte više