Pjevačica na afganistanskoj televiziji: Prvi puta u deset godina

JAVNA afganistanska televizija u ponedjeljak je navečer po prvi puta u posljednjih desetak godina emitirala snimku jedne pjevačice, javlja France presse.

Nacionalna televizija emitirala je početkom večeri snimku Salme, zvijezde afganistanske muzike sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, koja je pjevala jednu od svojih najpoznatijih pjesama - romantičnu baladu.

Njezina je pjesma, koja je trajala po prilici pet minuta, emitirana nakon večernjih vijesti kada se veliki broj Afganistanaca nalazi u svojim kućama.

To je prvi puta od pada komunističkog režima 1992. godine da je afganistanska televizija emitirala takve snimke.

Afganistanska televizija je tijekom građanskog rata (1992-1996.) prestala pokazivati ženska lica, a za vrijeme talibanskog režima (1996-2001.) televizija je bila zabranjena.

Otkako je početkom 2002. na vlast došla umjerena vlada Hamida Karzaia, žene su se diskretno vratile na televizijske ekrane - prvenstveno kao najavljivačice vijesti.

Životni uvjeti za žene u Afganistanu, jednom od najkonzervativnijih društava na svijetu, pomalo se popravljaju od pada talibana.

Tradicionalna afganistanska skupština Loya Jirga 4. je siječnja usvojila novi ustav koji službeno priznaje ravnopravnost muškaraca i žena.

Pročitajte više