Pronađena lokacija bitke kod Boswortha i mjesto smrti kralja Richarda III.

ARHEOLOZI vjeruju kako su pronašli lokaciju na kojoj se odigrala jedna od najvažnijih engleskih bitaka te moguće točno mjesto na kojem je ubijen posljednji srednjovjekovni engleski kralj Richard III., piše Daily Mail.

Stoljećima se istraživala kriva lokacija

Legendarna bitka kod Boswortha, gdje su 1485. kralja Richarda III. porazile snage Henryja Tudora, odigrala se na polju tri kilometra udaljenom od brda u Leicestershireu, za koje se vjerovalo da je originalna lokacija bitke. Arheolozi su na tom mjestu pronašli značku u obliku vepra, onakvu kakvu su nosili dostojnici u Richardovoj pratnji, a za jednu od njih se smatra da ju je nosio vitez koji je s kraljem odjahao u smrt.

"Značka je nađena odmah pored male močvare gdje je kralj ubijen, a njegov konj zaglibio u blatu", rekao je arheolog Glenn Foard. On smatra da je mjesto pronalaska te značke vrlo blizu mjesta na kojem je kralj poginuo.

Richard nikada nije uzviknuo slavno "Kraljevstvo za konja!"

Ovo je otkriće pokazalo da je donedavna lokacija izmišljena, jednako kao i čuvene Richardove posljednje riječi "Konja! Konja! Kraljevstvo za konja" koje je ovjekovječio Shakespeare u svojoj drami.

Bitkom kod Boswortha završena su tri desetljeća ratova. Smrću Richarda III. završilo je vladanje dinastije Plantagenet, a započelo ono dinastije Tudor, s Henrikom VII. kao prvim vladarom. Bitka kod Boswortha također se smatra krajem srednjeg vijeka u Engleskoj.

Pročitajte više