Putin na spomeniku neznanom junaku vratio naziv Staljingrad

RUSKI predsjednik Vladimir Putin naložio je gradskoj upravi u Moskvi da na spomeniku neznanom junaku u ruskom glavnom gradu ponovo ispiše naziv Staljingrad u čast grada, današnjeg Volgograda, koji je u Drugom svjetskom ratu bio mjesto velike sovjetske pobjede nad nacističkim osvajačem.

Odluka koju je ruski predsjednik donio 19. srpnja, a objavio je u petak na internetskoj stranici Kremlja, trebala bi "privući pozornost na staljingradsku bitku", budući da će Rusija sljedeće godine proslaviti 60. obljetnicu pobjede nad nacističkom Njemačkom.

U podnožju spomenika neznanom junaku u Moskvi koji je u podnožju kremaljskih zidina upisana su imena "gradova junaka" iz rata, među kojima je dosad bio i Volgograd.

Staljingradska bitka koja je počela njemačkom ofenzivom u kolovozu 1942. bila je prvi velik poraz nacističke vojske i prekretnica u Drugom svjetskom ratu. U njoj je život izgubilo gotovo milijun sovjetskih vojnika.

Grad na rijeci Volgi, na jugozapadu Rusije, utemeljen je 1589. pod nazivom Caricin. Preimenovan je u čast vođe SSSR-a Josefa Visarionoviča Staljina, a tijekom destaljinizacije nakon njegove smrti 1953. grad je dobio ime Volgograd.

Pročitajte više