Račići su tajni sastojak novog zavoja američke vojske

OKLOPI račića i ocat mogli bi postati bitni za američku vojsku u Iraku ne kao zalihe hrane nego kao sastojak novog zavoja koji teško krvarenje zaustavlja za nekoliko minuta.

Ekipa znanstvenika iz Portlanda u Oregonu tražila je rješenje za stari problem - kako ranjene vojnike na ratištu spasiti od iskrvarenja - i slučajno otkrila kombinaciju iz kuhinje te je pomoću čarolije visoke tehnologije pretvorila u super-ljepljivi zavoj spreman za uporabu na ratištu.

´Smrt od iskrvarenja nije se promijenila od španjolsko-američkog rata (1898. godine)´, rekao je u telefonskom intervjuu u srijedu dr. Kenton Gregory, kardiolog iz Portlanda koji je vodio ekipu.

´Vojnici i danas iskrvare do smrti, ranjeni puščanim metkom ili šrapnelom jer terenski liječnici u ruksacima imaju isti pribor koji su imali i liječnici u prethodnim ratovima - zavoje od gaze.´

Tvrtka HemCon Inc., koju je dr. Gregory osnovao zajedno s umirovljenim pukovnikom Billom Weismannom, bivšim direktorom poljske bolnice, dobila je narudžbe za 10.000 zavoja koji su dobili hitno odobrenje FDA prošli mjesec. Prve isporuke idu američkim vojnicima u Perzijski zaljev za slučaj rata.

Prije otprilike tri godine, vojska je zamolila Gregoryja i Wiesmanna da naprave ono čime se vojni liječnici muče još od trojanskog rata: savršen zavoj za ratište.

´Morao je biti jednostavan za upotrebu, lagan i stabilan te s dugim rokom trajnosti i morao je podnijeti mnoge varijacije temperature´, rekao je Wiesmann ´i očito, morao je biti siguran.´

I jeftin. Vojska im je dala 400.000 dolara da razviju prototip.

´Bilo je nerazumno ali smo pokušali´, rekao je Gregory.

Trebalo je godinu dana testiranja različitih supstanci - i nekih neortodoksnih - da bi ekipa izabrala hitozan, protein koji se prirodno nalazi u mesu morskog račića.

´Jedan od istraživača, Rui-Qing Qian, sjetio se otkrića iz pedesetih da sastojak oklopa morskog račića u dodiru s crvenim krvnim zrncima uzrokoje njihovo grušanje´, rekao je Gregory.

Supstanca je brzo zaustavljala aortno krvarenje u svinja, no pokusni zavoji su se raspadali, rekao je Gregory. Australski znanstvenik Simon Mc Carthy dodao je ocat i lanac od 20 kemijskih reakcija za stabilizaciju zavoja i čvrsto prianjanje uz ranu kako bi se moglo prevesti vojnika s ratišta do bolnice.

Prvi testovi koji su obavljeni u studenom u Vojnom institutu za kirurška istraživanja u Fort Samu u Houstonu, na svinjama kojima je ozlijeđena jetra, bili su uspješni, rekao je Gregory.

Vojni znanstvenici koji su testirali HemCon zavoje hvalili su njihovu jednostavnost i minimalne zahtjeve pri skladištenju, nakon što je spašeno svih osam teško ranjenih životinja.

Dr. Tony Pusateri, koji je testirao zavoj, opisao ga je kao ´vrlo obećavajući´, dodajući kako je potrebno dodatno testiranje.

´Ovo je jedan od rijetkih zavoja koje smo testirali a koji je zaustavio teško krvarenje od kojega vojnici na ratištu umiru´, rekao je Pusateri.

´Ekipa HemCona zavoje mora proizvesti vrlo brzo´, rekao je Gregory, dodajući kako prve isporuke očekuje tijekom sljedeća dva tjedna.

Pročitajte više