Radite li s psihopatom? Znanstvenici otkrili u kojim se zanimanjima najbolje snalaze (i skrivaju)

Screenshot: YouTube

MOŽDA dijelite radni prostor s psihopatom, a da to ni ne znate. Znanstvenici su otkrili da neke osobine, koje se smatraju poremećajima u ponašanju, mogu biti vrlo korisne za uspjeh u poslu.

Nema jedinstvene definicije za psihopata, no većina psihologa smatra da je to poremećaj osobnosti kojeg karakteriziraju površan šarm, neiskrenost, impulzivnost i sklonost rizicima te emocionalna hladnoća, piše Daily Mail. Istovremeno, većina tih osobina poželjna je ako želimo ostvariti uspjeh u karijeri.

Suprotno mišljenju većine, psihopati nemaju ništa izraženiju sklonost nasilju od prosječnog čovjeka. Taj su mit uglavnom popularizirali holivudski filmovi, tvrde znanstvenici.

Tipična ponašanja psihopata

Tijekom brojnih istraživanja izdvojena su tipična ponašanja prema kojima se može prepoznati psihopate. Jedno je sklonost varanju da bi se došlo do vlastite koristi. To može biti čak i samo pretvaranje da imaju iste interese sa sugovornikom kako bi se s njime zbližili i ostvarili neku korist od toga.

Također, skloni su neuvjerljivim emocionalnim reakcijama u kojima govor tijela ili ton glasa ne odgovaraju prikazanoj emociji.  Drže se i superiorno u odnosu na druge, a i uživaju u manipuliranju, govorenju laži o drugima i nuđenju svojih usluga kako bi se zbližili s nekim.

Jedna je studija otkrila i povezanost između uspjeha predsjedničkih mandata u SAD-u i njihovih osobina ličnosti – predsjednici koji su imali umjereno izražene osobine psihopata imali su i uspješnije mandate.

Takve osobine mogu imati i pozitivnu stranu. Ljudi koji ih imaju skloniji su rizičnijem ponašanju zbog čega brže i bolje reagiraju u hitnim situacijama, preuzimaju vodstvo i organizaciju, što je vrlo pozitivno za zanimanja kao što su vatrogasac ili kirurg.

Izdvojeno je i deset zanimanja u kojima se psihopati najbolje snalaze:

1. Direktor tvrtke
2. Odvjetnik
3. Medijska ličnost (TV/radio)
4. Prodavač
5. Kirurg
6. Novinar
7. Policajac
8. Član religijske organizacije
9. Glavni kuhar
10. Državni službenik

Pročitajte više