Scena koja će šokirati Hrvate: Otkrivamo kako su snimili provalu u Tuđmanov grob

Foto: Press/Index

U ZAGREBU je održana premijera novog filma Vinka Brešana Koja je ovo država, koji je već i prije službenog objavljivanja postao najiščekivaniji film godine, a redatelj je za Index ispričao kako je došlo do filma i otkrio neke pojedinosti sa snimanja. 

O samom filmu unaprijed je otkriveno jako malo, a tek rijetke snimke i fotografije su procurile u javnost. Radnja filma, smještena u bliskoj budućnosti, počinje tako da se jedan od ministara imaginarne vlade Republike Hrvatske prilikom posjeta zatvoru zaključa u ćeliju i odbija izaći. Stvari postaju još luđe kad četvorica lopova odjevenih u dresove hrvatskih reprezentativaca usred novogodišnje noći provale u grobnicu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ukradu njegovo tijelo. 

U filmu ima svega, od depresivnih umirovljenih generala do bijesnih umirovljenika, situaciju rješavaju svi od supruge nesretnog grobara koji je igrom slučaja posvjedočio krađi i nastradao, do premijera i predsjednika države. 

Vinko Brešan otkrio nam je kako je došao na ideju i što je želio napraviti s ovim filmom. 

"Počelo je s maglovitom idejom 2014. Pomislio sam - idemo napraviti komediju od očaja, komediju od nevolje. Htio sam napraviti film koji će biti smiješan, a govorit će o našem stanju duha. Došao sam s tom idejom Mati Matišiću (scenaristu) koji mi je dao tri ideje: general koji ima noćne more o samoubojstvu, ministar koji se zaključao u zatvorsku ćeliju i ova četvorka koja napravi ovu akciju koju napravi. Svidjele su mi se sve tri i tako smo krenuli", rekao nam je Brešan. 

Budući da se u filmu dotaknuo nekih vrlo osjetljivih tema u hrvatskom društvu, zanimalo nas je kakvu reakciju publike očekuje. 

"Svakakvu. Ljudi će svakako na to reagirati i to je dobro. Kad idete raditi film, uvijek se morate zapitati hoćete li igrati unutar tih granica slobode koje postoje ili ćete te granice probati pomaknuti. Ja se uvijek trudim da ih nekako pomaknem. Koji put uspijem, koji put ne. Jesam li ih pomaknuo ili ne, o tome sude drugi", zaključio je uz smijeh. 

Jedna od najupečatljivijih scena filma definitivno je ona koja se događa na grobu predsjednika Tuđmana pa smo ga upitali je li bila problematična za snimanje. 

"Naravno da je bila problematična. Morali smo sagraditi grob u studiju i to je bilo jako zahtjevno i skupo snimanje. Zar ste mislili da smo na pravom grobu snimali?" našalio se. 

Film je izašao gotovo u isto vrijeme kad je otkriven najnoviji kip Franje Tuđmana, a Brešan smatra da se i ovaj film može gledati kao svojevrstan spomenik. 

"Život meni uvijek ide na ruku. Tko će to planirati? To je nemoguće isplanirati. Tako se dogodilo. Na određeni način i ovaj film je spomenik. Mi smo inkomponirali ime i prezime neke povijesne ličnosti koja zaslužuje da se o njoj govori. Ovaj film ima možda i veću važnost nego neki brončani spomenik. Mi Hrvati imamo problem s brončanim spomenicima. Dođe jedna vlast pa ih makne, druga ih vrati, dođe neka treća pa ih opet makne. Neki bizarni tip ruši spomenik pa mu padne na nogu. Kad je nečije ime i lik unutar nekog umjetničkog djela, onda se to ne može srušiti", kaže Brešan. 

Naglasio je da se ovdje ne bavi privatnim likom predsjednika Tuđmana, već s njim kao političarem i povijesnom ličnošću. 

Planove za festivale zasad nema, ali ne brine se za budućnost. 

"To ćemo vidjeti, tek smo na početku. Film ako je dobar, on će naći sebi prostora na festivalima, to se ne bojim", zaključio je. 

Pročitajte više