Slijepac koji je progledao teško se privikava na ono što vidi

SLIJEPAC kojemu su revolucionarnom operacijom vratili vid, dvije godine nakon operacije još se muči shvatiti novi svijet oko sebe.

Slučaj Mikea Maya, muškarca kojemu je transplantacijom matičnih stanica i rožnice vraćen vid, privukao je pozornost znanstvenika jer pokazuje način na koji se mozak suočava s dugotrajnim gubitkom vida.

May je operiran u dobi od 43 godine, a oslijepio je u nesreći kad su mu bile tri i pol, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji u časopisu Nature Neuroscience.

Dvije godine nakon operacije njegova sposobnost da shvati oblik, boju i pokret normalna je, ali trodimenzionalna percepcija i prepoznavanje predmeta i lica vrlo su slabi. Nema poteškoća u prepoznavanju jednostavnih likova poput kvadrata ili kruga, ali može prepoznati samo četvrtinu svakodnevnih predmeta.

Kad vidi nepoznato lice, u 70 posto slučajeva ne može odrediti je li muško ili žensko, a u 61 posto slučajeva ne zna ocijeniti je li izraz lica sretan, tužan ili neutralan.

Nekad je bio izvrstan slijepi skijaš, a kad je skijao nakon operacije, prepao se i morao je zatvoriti oči. I cestu je kao slijepac prelazio siguran u sebe, a kad mu je obnovljen vid, postao je nesiguran.

"Razlika između danas i vremena prije dvije godine samo je u tome da mogu bolje pogoditi što vidim. Ista je ostala činjenica da i dalje pogađam", rekao je May.

Pročitajte više