Smrt kolege pogodila domaće glazbenike, mnogi se opraštaju: "Slomio si mi srce..."

Screenshot: YouTube

HRVATSKI jazz basist i kontrabasist te nekadašnji član Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije Mladen Baraković Lima preminuo je u 71. godini, piše HRT.

Rođen je 1950. u Zagrebu gdje je završio gimnaziju i glazbenu školu Vatroslav Lisinski. Glazbom se počeo baviti sredinom 1960-ih kao rock glazbenik.

Radio je s Dražen Boić kvintetom, pratio Ivu Robića, Gabi Novak... Sa Stjepan Mihaljinec kvartetom pratio je Arsena Dedića. Nakon odsluženog vojnog roka zapošljava se u zagrebačkom kazalištu Komedija. Od 1993. do 2003. bio je stalni član tadašnjeg Big Band HRT-a.

Nakon angažmana u Jazz orkestru HRT-a vraća se u Komediju gdje je djelovao sve do umirovljenja početkom rujna 2015. godine.

Nastupao je s gotovo svim hrvatskim, ali i brojnim svjetskim glazbenicima poput Kaya Windinga, Ursule May, Michaela Urbaniaka, Georgija Garagnana, Pepina Principa, Csabe Desea, Rona Ringwooda i drugih.

Surađivao je s brojnim glazbenim sastavima kao što su Matija Dedić trio, Damir Dičić trio, Denis Razumović kvartet, Cute kvartet, Hot Club Zagreb. Višestruki je dobitnik nagrade Status HGU-a za najboljeg kontrabasista.

Brojni kolege danas se opraštaju od glazbenika na društvenim mrežama.

"Teško mi je i slomio si mi srce. Ne znam više što nam se to događa... Ne možeš samo tako otići. Ja ti moram napisati pismo, moram se prisjetiti svega što smo prošli i sve što nisam dospio reći moram ti izgovoriti moj najdraži prijatelju, moj Lima. Ne sjećaš se kad sam došao u Video Teatar u Ilici, a tamo ste svirali ti, Igrec i Levačić... Ne sjećaš se 1990. i klinca s cvikerima koji je puko tad na svirku koju nikad prije nije čuo i sutradan odlučio svirati jazz gitaru. To sam bio ja, već tamo si me usmjerio", napisao je u emotivnoj objavi glazbenik Ante Gelo.

"Stvarno, što je život? Uistinu, stane u tišinu između dvije note. Ali to koliko života si mi dao između te dvije note, to je čudo. Hvala ti Lima moj predivni. Prijatelju, kolega, glazbeniče, dušo najljepša. Budi uvijek tu, sa mnom, ja ću te čuvati, skriti sebi, da si mi uvijek tu. Tvoj frend Gelo", poručio je.

Na Facebooku se oprostio i pjevač Kristijan Belhuan.

"Dragi Lima, hvala ti na svemu! Uvijek si mi bio najveća podrška na našem glazbenom putovanju, i to nikad neću zaboraviti. Bila je čast biti tvoj prijatelj, snimati i toliko puno nastupati s tobom. Kad si ti bio iza, to je uvijek značilo sigurnost i za mene i za bend", napisao je on.

Pročitajte više