Srbina koji želi odležati kaznu ne puštaju u zatvor: "Sve sam pokušao da me privedu, ali uzalud"

Foto: Facebook

DA SU neke stvari moguće samo na Balkanu, dokazuje i slučaj Radoljuba Ristića iz Kuršumlije u Srbiji koji se pojavio u KPZ-u u Prokuplju kako bi odležao 20 dana kazne za prometni prekršaj, ali su ga vratili jer mu je oštećena osobna iskaznica.

28-godišnjeg Radoljuba policija je nedavno zaustavila dok je vozio automobil, iako nema vozačku dozvolu, a sudac mu je dosudio kaznu od 20.000 dinara (oko 1260 kuna), ali kako nema novca da bi je platio, dobio je 20 dana zatvora.

"Rekao sam sucu za prekršaje da nemam novca pa sam osuđen na 20 dana zatvora. Dobio sam poziv da se 23. ožujka javim u KPZ u Prokuplju. Kupio sam cigarete, čokoladice i sokove pa se pojavio na kapiji zatvora. Tražili su mi osobnu iskaznicu i rekli da nije ispravna jer je oštećena", ispričao je za srpski Kurir.

Budući da nije mogao dokazati svoj identitet, nisu ga pustili u zatvor.

"Ponudio sam im vojnu knjižicu, ali je nisu prihvatili. Nemam putovnicu, a ni vozačku. Kako sam sav novac potrošio da se spremim za zatvor, kući sam se vratio autostopom", kaže on.

U međuvremenu je, tvrdi, sve pokušao kako bi odslužio kaznu, ali bezuspješno.

"Pitao sam mogu li podnijeti zahtjev za novom osobnom iskaznicom i da im donesem potvrdu, ali su mi rekli da ne može. Zatim sam otišao u policijsku postaju u Kuršumliji da mi očitaju osobnu iskaznicu, ali tamo su mi rekli da to ne mogu uraditi dok ne napravim novi prekršaj. Sve sam pokušao da se to i ostvari, prelazio cestu izvan pješačkog prijelaza, svađao se s policajcima, ali su me totalno ignorirali. Ne želim da dođu po mene kao da sam kriminalac kad dobiju nalog, to je sramota", tvrdi on.

Objasnio je da ga u zatvor nisu pustili jer mora imati dokument sa slikom, opravdavajući se da bi tako bilo tko mogao doći i odležati kaznu.

"Pa nisam lud da kucam na zatvorska vrata za drugog", zaključio je ogorčeni Radoljub koji se i dalje nada da će smisliti neko rješenje kako bi odležao svoju kaznu.

Kurir se obratio i okružnom zatvoru u Prokuplju, odakle su im kratko odgovorili da mora imati dokument sa slikom.  

Pročitajte više