Srpski Punto u prodaji, skuplji od talijanskog

OVIH dana je u Kragujevac stigao prvi dio prvog kontigenta od 36 vozila Zastava 10, koji su sklopljeni u Fiatovim pogonima u Italiji, a namijenjeni su srpskom tržištu. Svi automobili su već prodani, i to po početnoj cijeni od 7.990 eura, javlja agencija Beta, a prenosi B92.

Usprkos brojnim sumnjama, Zastavin "posao stoljeća" se ipak obistinjuje. Zahvaljujući njemu jedini srpski proizvođač automobila osigurao je koliko-toliko mirnu budućnost, a lokalno gospodarstvo snažan financijski i, što je još važnije, psihološki poticaj.

Ne ulazeći u ocjene radi li se o tradicionalnom srpskom ponosu ili pametnoj kupovini, činjenica je da je cijeli kontigent od 600 vozila unaprijed prodan. Prema ugovoru sa italijanskim partnerom, u ovoj godini biće isporučeno 7.200 vozila "zastava 10".

Generalni direktor "Zastave" Zoran Radojević ne krije zadovoljstvo početnim uspjehom. U izjavi za Betu izjavio je da će kroz dva mjeseca iz "Fiata" biti dopremljena neophodna oprema za montažu "Zastave 10" i instalirana u pogonima kragujevačke tvornice automobila.

U prijevodu to znači da se početak proizvodnje novog modela u "Zastavi" očekuje do kraja godine, što je i sam Radojević potvrdio.

Na montaži novog modela biti će zaposleno oko 800 radnika, koji su već prošli obuku u talijanskim pogonima u cilju osposobljavanja za rad na montaži novog proizvoda. Kako do danas nije realizirana obećana pomoć Vlade Srbije, o čemu smo već pisali krajem prošle godine, čelništvo Zastave se odlučilo za, na Balkanu, vrlo popularno rješenje. Veći dio sredstava od ukupnih 15 milijuna eura biti će osiguran rasprodajom dijela imovine tvrtke.

Stari Punto skuplji od novog

Zastava 10 alias stari Fiant Punto se u SiCG nudi u dvije motorne izvedbe, benzinskoj (1.2/60 KS) čija cijena je 7.990 eura i dizelskoj (1.9/86 KS) za koju je potrebno izdvojiti 11.186 eura. Radi se o ogoljenim modelima u čijoj standardnoj opremi je jedan zračni jastuk, servo i nekoliko manje važnih elemenata.

Zanimljivo je da se na istom tržištu nudi i novi Punto i to po nižoj cijeni od srpske inačice. Bogatije opremljeni Grande Punto s donekle snažnijim motorom (1.2/65 KS) trenutno se nudi po promotivnoj cijeni od 9.990 eura, što je, kad se izjednače opreme, nekoliko stotina eura povoljnije.

Što se pak tiče isplativosti po pitanju kvalitete najbolje govori (jedini) komentar na službenom Zastavinom forumu koji kaže da će kupcima primjeraka proizvdedenih u Srbiji samo Bog može pomoći.

Više informacija o Zastavi 10 možete naći ovdje, ili na službenim stranicama modela na adresi www.zastava10.com.

M.N.

Pročitajte više