Srpskom glumcu i kazališnoj ekipi zabranjen ulazak na Kosovo, zaustavljeni na granici

Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Srpski glumac Nenad Jezdić i ekipa predstave Knjiga o Milutinu s kojom je trebao gostovati u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću vraćeni su sa srpske granice s Kosovom.

Srpski mediji pišu da je tehnička ekipa s opremom i scenografijom zaustavljena na granici. "Nakon opsežnih dogovora i priprema za gostovanje kome smo posvetili puno pažnje, danas je bez ikakvog obrazloženja, ekipi predstave Knjiga o Milutinu u produkciji Zvezdara teatra zabranjen prelazak administrativne granice", priopćili su iz Zvezdara teatra.

Naveli su kako sve predstave "koje su planirali u okviru najavljenog gostovanja u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću neće biti izvedene."

"Nedopustivo i tužno"

"Najblaže rečeno tužno! Nedopustivo je donošenje ovakve odluke, tko god da odlučuje, hoće li se nešto igrati ili ne. Ovo nedjelo je suštinska slabost i nemoć, a samo izgleda i čini se silna i to prema jednom kazalištu, necivilizacijski čin, antikulturni i antikazališni", rekao je za Blic Jezdić.

"Predstava se ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja ljudsku i moralnu dilemu, po pitanju svih naših nerazumijevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda s ovih prostora", dodao je.

Pročitajte više