Švedska policija: Očekujemo kazneni progon protiv Joosta Kleina

Foto: EPA

Švedska policija je navela da će Joost Klein, nizozemski predstavnik na Eurosongu koji je diskvalificiran uoči finala natjecanja zbog prijetnji koje je uputio djelatnici televizijske producentske ekipe, vjerojatno biti optužen zbog prijetnji.

Glasnogovornik švedske policije Jimmy Modin rekao je za The Guardian da je istraga okončana i da bi odluka o podizanju optužbe trebala biti donesena u sljedećih nekoliko tjedana. Nije otkrio o kakvim prijetnjama je riječ.

"Vjerojatno će biti kaznenog progona", rekao je policajac Emil Andersson za SVT. Dodao je da će to biti "ubrzani kazneni progon", proces koji traje od šest do osam tjedana, jer svađa nije uključivala ozbiljniji prekršaj.

Švedske novine Sydsvenska navode da kazneno djelo upućivanja prijetnji obično dovodi do novčanih kazni. Švedski Aftonbladet ranije je pisao da je Nizozemac priznao da je krenuo šakom na fotografkinju.

Nasrnuo na fotografkinju?

Prema izvoru Aftonbladeta, Klein je navodno tijekom ispitivanja sve priznao i rekao da je bio pod velikim stresom zbog svih fotografa te ih je zamolio da prestanu snimati. Kada ga nisu poslušali, naljutio se i podigao šaku te nasrnuo na fotografkinju. Ipak, nije ju udario.

Prema riječima ljudi koji su bili u backstageu, Joost Klein se ispričavao i ponavljao: "Žao mi je, žao mi je." Međutim, nejasno je je li ta isprika bila upućena i fotografkinji. Nakon incidenta Nizozemac je diskvalificiran iz natjecanja.

Raniji medijski napisi, koji su se pojavili nakon što Klein nije nastupio na probi u petak, sugerirali su da je došlo do nekog sukoba između Kleina i izraelske delegacije zbog različitih stavova o ratu Izraela i Hamasa.

Njegovo isključenje, međutim, nema nikakve veze s njegovim stavom prema drugim izaslanstvima, istaknuo je EBU.

Pročitajte više