Švicarska je pobijedila s najmanje bodova publike u povijesti. Što se ovdje dogodilo?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ŠVICARSKA je pobijedila na Eurosongu odlukom stručnih žirija iz 37 zemalja koje su ove godine sudjelovale na Eurosongu.

Gledatelje je pobjeda Švicarske, koja je pred početak finala imala 15% šanse na kladionicama za pobjedu, dok je Hrvatska imala 50%, potpuno iznenadila. Podaci o ovogodišnjoj pobjedi vrlo su neobični i vrlo lako mogu skrenuti u teorije zavjere ili politike.

Švicarska je do pobjede na Eurosongu došla s petog mjesta po bodovima publike. Nikad u povijesti Eurosonga izvođač s manje bodova publike nije uzeo eurovizijski trofej. 22 zemlje od 37 zemalja čiji su žiriji bodovali izvođače po 12 bodova su dale Švicarskoj. 

U finale je došla s tek četvrtog mjesta u polufinalu.

Nemo ima najviše glasova žirija u povijesti natjecanja

Dosadašnji rekord u broju bodova žirija držalo je Ujedinjeno Kraljevstvo koje je 2022. godine dobilo 283 boda od stručnih žirija. Ukrajina je, recimo, na početku rata, kada je od publike dobila rekordan broj bodova, od stručnih žirija dobila 192 boda. Švicarska je sinoć dobila 365 bodova žirija.

Nadalje, nikada se do sada nije dogodilo da 22 od 37 stručnih žirija istom izvođaču daju po 12 bodova.

U recentnoj povijesti Eurosonga nije se dogodilo ni da kladionice u ovolikoj mjeri promaše pobjednika Eurosonga. Loreen je prošle godine uvjerljivo pobijedila nakon što je u finale Eurosonga ušla s istim postotkom šanse za pobjedu na Eurosongu koji je ove godine imao Baby Lasagna. Šanse koje se penju iznad 50% rijetko su se događale. I Ukrajina je 2022. godine imala više od 50% šanse pred početak finala i uvjerljivo pobijedila.

Izrael munjevito rastao na kladionicama nakon polufinala

Nakon drugog polufinala Izrael je počeo munjevito rasti na kladionicama, a tamošnja televizija strašno se angažirala u pozivanju gledatelja iz Europe da glasaju za Eden i njezinu pjesmu Hurricane. Internet su preplavili oglasi i reklame na kojima se pojavila pjevačica i bilo je jasno da je u tijeku, sasvim legitimna i legalna, kampanja.

Eurovizijska zajednica i kladionice pretpostavile su da će Izrael dobiti velik broj bodova od publike, a Eden je u finale Eurosonga ušla s 20% šanse za pobjedu. 

Pred početak natjecanja tisuće ljudi prosvjedovale su u Malmou protiv sudjelovanja Izraela na Eurosongu.

Pročitajte više