Naša glazbena diva proslavila je 84. rođendan, a njezin život obilježile su tragedije

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

JEDNA od naših najvećih pjevačkih diva, legendarna Tereza Kesovija, u ponedjeljak je napunila 84 godine.

U svoje 84 godine doživjela je mnogo toga, a tijekom zavidne karijere, koju je osim u Hrvatskoj, gradila i u Francuskoj, uspjela je upoznati brojne slavne ličnosti, među kojima su i legende poput Elizabeth Taylor ili Charlieja Chaplina. Zahvaljujući svojim nastupima obišla je cijeli svijet, a dva puta je nastupala na Euroviziji, prvi put 1966. kad je s pjesmom Bien plus fort nastupila za Monaco, dok je Jugoslaviju predstavljala s pjesmom Muzika i ti.

Francusku karijeru gradila je 60-ih i 70-godina, a vrhunac je bio njen solistički koncert u pariškoj Olympiji 1998. Tamo se vratila 19 godina kasnije, kad je 16. studenoga 2007. u Olympiji održala povratnički koncert.

Ostala je bez majke sa samo nekoliko dana

Međutim, od malih se nogu morala suočiti i sa životnim teškoćama, a već je kao beba stara samo nekoliko dana doživjela najveću tragediju, gubitak majke koja je preminula od sepse. Sa šest godina doznala je da joj pomajka Jela nije biološka majka, no često je isticala je da je nju i njezinog brata Peru prihvatila kao svoju djecu.

Kad joj je bilo 36 godina, zatekao ju je još jedan tragičan gubitak, izgubila je brata Peru, koji je poginuo sa samo 39 godina. Za njegovu pogibiju u prometnoj nesreći doznala je dok je snimala spot u Njemačkoj 1974. godine. Uz nju je tad bio njen drugi suprug Ronald Lopatny.

Njen prvi suprug bio je Miro Ungar, kojeg je upoznala dok je bila u Zagrebu na akademiji i s kojim je dobila sina jedinca Alana Ungara. S Mirom je još bila u braku i kad je upoznala Ronalda, a ubrzo se od njega razvela i ušla u novu vezu. Jednom prilikom je otkrila da se u Ronalda ludo zaljubila.

"Nisam u Ronaldu vidjela vaterpolista Mladosti ni jugoslavenskog reprezentativca u 150 utakmica, diplomiranog ekonomista, poslovnog čovjeka nepogrešive intuicije i čvrstih živaca. Nisam znala da će postati moj savjetnik i menadžer u showbusinessu, umjetnički, čak i modni savjetnik. Zaljubila sam se kao šiparica, a on mi je znao uzvratiti", otkrila je u intervjuu 1987. godine.

Kroz život je gura njezin vječni optimizam

U Domovinskom ratu ostala je bez doma, a nije ni trenutka razmišljala gdje će provesti ratne godine.

"Mogla sam ostati živjeti u Francuskoj, imati lijep stan, ali kad je počeo rat, ja sam se vratila u Hrvatsku jer je moja ljubav prema domovini golema. Hrvatska je moja domovina, ali ipak malo više je moja domovina moj Dubrovnik i moje Konavle", rekla je Tereza u podcastu televizijske voditeljice Ane Radišić i dodala kako je kroz život gura njezin vječni optimizam.

"U meni prevladava optimizam. Dođu trenuci tuge i nostalgije za onim boljim vremenima, međutim nikad mi se nije dogodilo da dođem među publiku bez osmijeha. Uvijek dođem iskreno i sa željom da oni odu kući s okusom koncerta. Generalno, ja sam optimist", kazala je glazbena diva.

Pročitajte više