Tvrdi da se sprijateljila s izoliranim plemenom koje nikog ne ostavlja na životu

Screenshot: Youtube

NAKON ubojstva misionara koji im se pokušao približiti, izolirano pleme Sentinel, našlo se u fokusu interesa javnosti. Iako su poznati po svom izrazitom neprijateljstvu prema posjetiteljima, te su rijetki oni koji su im se približili i izvukli živu glavu, jedna žena se, navodno, ipak uspjela sprijateljiti s njima. 

Radi se o Madhumali Chattopadhyay, antropologinji koja je silno željela uspostaviti kontakt s njima još otkad je bila 12-godišnja djevojčica, piše Bored Panda, a to joj je na kraju i uspjelo. Prije toga provela je šest godina proučavajući izolirana plemena i njihovu kulturu. 

"Nikad mi ni jedno izolirano pleme nije učinilo ništa nažao. Možda su tehnološki zaostali, ali u socijalnim situacijama, napredniji su od nas", rekla je u jednom intervjuu. 

1991. godine povela je ekspediciju prema otoku, piše indijski magazin Probashi,  a kad su se čamcem približili teritoriju Sentinela počeli su u vodu bacati kokosove orahe kako bi im dali do znanja da dolaze u miru. Kad su pripadnici plemena ušli u vodu i počeli skupljati plodove, ona se navodno također spustila u vodu i tako ostvarila prvi kontakt. 

Ona je, prema pisanju navedenog magazina,  bila prva posjetiteljica koju pleme nije otjeralo oružjem, a vjeruje se da je puno pomogla činjenica da je u pitanju bila žena. Sljedeći put kad je došla, pleme ju je dočekalo mnogo mirnije, a navodno su se i sami počeli penjati u čamac kako bi uzeli kokosove orahe. 

Na sljedećoj ekspediciji, pišu oni,  posjetila je pleme Jarawa, koje je manje neprijateljski raspoloženo i tako tvrdi da je postala prva žena u povijesti koja je ostvarila kontakt s njima. Na početku je ostajala u čamcu jer ih nije htjela preplašiti, no kad su je primijetile njihove žene, počele su je dozivati. 

Uskoro su joj se, kako je opisala, približile i počele pregledavati njenu kožu i kosu, a kad je jednu oprezno zagrlila, dobila je pozitivnu reakciju. Žene su je, tvrdi, brzo prihvatile, a čak su joj dopuštale da drži njihovu djecu i pomaže im u poslovima. 

Madhumala također kaže da je bila jedina osoba kojoj je bilo dopušteno ući u njihove nastambe i s njima podijeliti obrok, a pomagala im je u liječenju. 

Madhumala trenutno radi u indijskom ministarstvu, a kako prenosi Bored Panda, smatra se jednom od najboljih antropologinja na svijetu. 

Pročitajte više