Twin Peaks se vraća, a ovo možda niste znali o jednoj od najboljih serija svih vremena

Foto: Press

NOSTALGIČARI u kalendarima već vjerojatno imaju zabilježen 21. svibnja jer tada se vraća jedna od najpopularnijih serija svih vremena - kultni "Twin Peaks".

Naime, kao što je već poznato, Showtime je otkupio nove epizode mega popularne serije koja se održala samo dvije sezone (plus film), ali u tom je kratkom vremenu stvorila ogromnu bazu vjernih obožavatelja koji se starim epizodama vraćaju i godinama kasnije.

Kompletna stara (i preživjela) ekipa se vraća, tu je i vojska poznatih glumaca u sporednim ulogama (Monica Bellucci, Michael Cera, Laura Dern, Ashley Judd, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth, Amanda Seyfried, Tom Sizemore, Naomi Watts i mnogi drugi), a za scenarij i režiju pobrinut će se provjereni dvojac Mark Frost i David Lynch koji je i stvorio originalnu seriju.

U svakom slučaju, bit će zabavno, a mi smo se odlučili prisjetiti nekoliko manje poznatih činjenica o kultnoj seriji.

Sve je počelo s Marilyn Monroe

>>Novi teasar za kultni Twin Peaks mnoge je oduševio<<

Lynch i Frost isprva su napisali adaptaciju biografije Marilyn Monroe "Goddess" koju je napisao Anthony Summers, a scenarij za film "Venus Descending" trebao se baviti ubojstvom slavne glumice s tim da bi krivnja pala na obitelj Kennedy. Čak i nakon što su promijenili ime protagonistice u Rosilyn Ramsey, studiji nisu bili spremni podržati projekt i sve je propalo. No, određene elemente tog scenarija ubacili su u "Twin Peaks"

Tvorci serije nikada nisu htjeli otkriti identitet ubojice Laure Palmer

"Ubojstvo Laure Palmer bio je u središtu priče, ono oko čega su se svi elementi priče vrtjeli, kao sunce u malom solarnom sustavu. Ubojstvo nikad nije trebali biti riješeno. Prvotna ideja bila je da njezino ubojstvo padne u drugi plan, a u prvom planu bila bi priča epizode tog tjedna. No, misterija o njezinoj smrti bila bi na životu", rekao je David Lynch.

Sjeverna Dakota

Da je Sjeverna Dakota malo zanimljivija lokacija, danas bismo pričalo o kultnoj seriji "North Dakota" jer tako se isprva trebala zvati. No, Lynch i Frost zaključili su da Sjeverna Dakota jednostavno nije dovoljno mistična.

Ljubomorna Lara Flynn Boyle

U vrijeme snimanje serije Kyle MacLachlan i Lara Flynn Boyle bili su u vezi, a njegov lik (Dale Cooper), trebao je biti u romantičnoj vezi s likom Sherilyn Fenn (Audrey Horne), što se nikako nije svidjelo ljubomornoj glumici koja je svog dečka natjerala da popriča s Lynchem i uvjeri ga da to nije dobra ideja jer ne bi izgledalo dobro da je agent DBI-ja u vezi s toliko mlađom djevojkom. Na kraju su doveli Heather Graham (koja je mlađa od Fenn), a za nju su uveli Billyja Zanea. Fenn je izjavila da je to bila glupa ideja.

Sheryl Lee trebala je biti samo leš

Glumica koja je utjelovila Lauru Palmer isprva je trebala biti leš, no, nakon što ju je angažirao u manjoj sceni, Lynch je bio toliko oduševljen njezinom glumom da joj je kasnije dao i ulogu Laurine rođakinje Maddy Ferguson.

I vi možete odsjesti u Great Northern Hotelu

Fanovi koji žele provesti noć u hotelu u kojem se odigrava dio radnje mogu to učiniti, a noćenje u kultnom hotelu iz džepa će vam izbiti tek 230 dolara. Naravno, jednom kad se serija vrati na male ekrane, cijena bi mogla porasti.

Prve dvije sezone

Mnogi zaboravljaju da je jedan od najpopularnijih slučajeva u povijesti televizije riješen za samo 15 dana. Naime, obje sezone pokrivaju period od samo 28 dana, a nakon što riješe slučaj, slijedi još 13 dana do uznemirujućeg završetka.

Koliko stanovnika ima Twin Peaks?

Ako malo bolje proučite znak na ulazu u grad, primijetit ćete da Twin Peaks ima 51,201 stanovnika. Tako nije trebalo biti jer isprva je imao samo 5120, ali netko u ABC-ju zaključio je da se prosječni gledatelj neće moći poistovjetiti sa stanovnicima tako malog grada pa su Lynch i Frost dodali jedinicu.

Najveći ruski fan serije

Jedan od najvećih fanova serije tijekom devedesetih bio je predsjednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov koji je u jednom trenutku nazvao svog kolegu Georgea H.W. Busha kako bi ga zamolio da kontaktira autore i pokuša otkriti tko je ubio Lauru Palmer. Na njegovu nesreću ni sam Lynch nije znao tko je ubojica pa se ruski predsjednik morao strpjeti kao i svi ostali.

Inače, veliki fan bila je i engleska kraljica. Paul McCartney jednoj je prilikom otkrio da se kraljica Elizabeta II. nije zadržala na njegovom koncertu povodom njezina rođendana. Razlog? Počinjao je Twin Peaks.

Nitko nije znao ništa

Tajna o identitetu ubojice nije mučila samo predsjednike već i glumce. Naime, većina glumaca nije imala pojma o tome što će se dogoditi u kasnijim epizodama, a pojedini glumci dobivali bi samo svoje rečenice ne znajući što izgovaraju kolege s kojima se pojavljuju u scenama. Kako bi doznali što se dogodilo u seriji u kojoj glume, morali su pogledati epizodu kad i svi ostali gledatelji. Na dan emitiranja.

Čak ni čelni ljudi ABC-ja nisu znali kako će prva sezona završiti jer dobili su lažni scenarij.

Glavešine iz ABC-ja moćnije od Gorbačova

Ono što za rukom nije pošlo ni ruskom ni američkog predsjedniku uspjelo je glavešinama ABC-ja koji su željeli da Lynch otkrije ubojicu već na kraju prve sezone. Nakon što je to odbio učiniti počeli su još više forsirati što je razljutilo Lyncha koji je smatrao da je to doslovno uništilo seriju. Bio je u pravu. Odmah nakon što je identitet ubojice otkriven, gledanost je drastično pala, a serija je ubrzo nakon toga i otkazana.

Legendarna tema

"The Love Theme" koju mnogi i dan danas smatraju jednom od najboljih tema svih vremena, nastala je u vrlo kratkom vremenu. Naime, skladatelj Angelo Badalamenti i David Lynch smislili su temu za samo 20 minuta.

Ovako se priča u Crvenoj sobi

Crvena soba je jezivo mjesto, ne samo zbog neobičnih likova koji tamo obitavaju već i zbog načina na koji pričaju. No, sve to nije postignuto običnim audio trikovima. Glumci su stvarno morali naučiti kako tekst čitati unazad, a nakon toga snimka bi bila puštena unazad nakon čega dobivamo ono što čujemo u seriji.

Spielberg je trebao režirati jednu epizodu

Slavni redatelj Steven Spielberg trebao je režirati prvu epizodu druge sezone, a kao veliki fan serije, bio je jako zagrijan za ideju. Njegova ideja bila je da režira "najčudniju epizodu ikad", ali to nije bilo dovoljno za Lyncha koji je posao želio odraditi sam i predložio je Spielbergu da režira jednu od kasnijih epizoda. Nisu se uspjeli dogovoriti.

BOB

Mnogi to ne znaju, ali Frank Silva koji je glumio jezivu spodobu imena BOB, nije bio profesionalni glumac. Štoviše, nije se trebao ni pojaviti u seriji. Naime, radio je na scenografiji, a Lynch je u njemu prepoznao glumački potencijal nakon što ga je kamera slučajno uhvatila u jednoj od scena. Bilo kako bilo, Bob je postao jedan od najupečatljivijih likova u seriji.

Pun grad slavnih roditelja

Peggy Lipton koja u seriji glumi Normu Jennings majka je zvijezde serije "Parks and Recreations" Rashide Jones. Oba roditelja Zooey Deschanel radila su na seriji. Mary Jo Deschanel glumila je majku Donne Hayward, Eileen, a njezin otac, Caleb Deschanel režirao je tri epizode. Stephen Gyllenhaal, otac poznatih glumaca Jakea i Maggie, također je režirao jednu epizodu.

Fotka Laure Palmer

Nezaobilazna fotografije žrtve koja je još uvijek zaštitni znak serije nije snimljena za potrebe serije. Radi se o pravoj maturalnoj fotku glumice Sheryl Lee.

Nitko nije znao kako će serija završiti

Svi su željeli doznati kako serija završava, ali Lynch i Frost željeli su napetost održati do samog kraja pa su snimili tri različita kraja. Čak ni u ABC-ju nisu znali za koji će se kraj odlučiti.

"Fire Walk With Me" trebao je biti početak

Nakon što je serija naglo završila, fanovi su imali više pitanja nego odgovora. To se nije promijenilo ni nakon zbunjujućeg filma koji se pojavio godinu dana kasnije. No, za to postoji razlog jer "Fire Walk With Me" trebao je biti prvi od nekoliko filmova koji bi uslijedili. Nažalost, reakcije i prođa na blagajnama bili su toliko loši da ostali filmovi nikad nisu snimljeni.

Pročitajte više