U Zagrebu je sa psom vodičem izbacili iz slastičarnice pa uslijedio preokret

Foto: Facebook

VOLONTERKU Lidiju koja pomaže u socijalizaciji pasa vodiča za slijepe osobe iz jedne su zagrebačke slastičarnice poslali van jer vlasnik ne dopušta da ulaze psi, ali ova je priča vrlo brzo dobila neočekivano sretan kraj. 

Zaposlenicima je, kako je opisala u statusu na Facebooku, pokazala da retriver Primo ima prsluk terapijskog psa te im je pokazala dokument i objasnila da psa vježba za situaciju kad će doći na isto mjesto vodeći slijepu osobu. 

"Primo je u trenutku blago napete konverzacije presladak, miran, sjedi i gleda ih nježno te zadobiva njihove simpatije. Oni to ne kriju, ali potiho mi priopćavaju da je šef vani i da im maše da me pošalju van", opisuje ona. 

Nakon što je naručila tortu, odlučila je prići šefu i objasniti mu situaciju. 

"Šef izgleda kao pravi šef. Ne smijem reći kako jer ću time otkriti da i sama imam predrasude prema nekim ljudima. On se i ponaša kao šef. Ne gleda me dok mu se obraćam, ali jednim uhom sluša. Ne zanimaju ga nikakve oznake, iskaznice ni terapijski psi. Razgovor zaključuje vrlo šturo, ali odlučno: 'Pa i slijepac kad dođe sa psom po tortu, naručit će je izvana'. Oh, da znate kako sam bila očajna, skoro sam se mogla rasplakati. Mogla sam i ja njemu reći: 'E, sad neću vašu tortu i reći ću svim prijateljima da ne kupuju ništa kod vas'. Predomislila sam se i dosjetila da ću u subotu ujutro po tortu otići u pratnji istog mladog gospodina. Otići ću još 100 puta, sve dok ih ne smekšam, dok ne budem sigurna da su shvatili", piše Lidija. 

Ubrzo se nakon toga javila sa sretnom vijesti. 

"Pri jutrošnjem preuzimanju torte nije bilo šefa, ali me dočekao buket cvijeća. Ovo je potvrda svima da se ne mora odmah kažnjavati, prozivati ili ne daj, Bože, pozivati na javni linč... Ne mora se ni slastičarnica bojkotirati... Postoji milijun načina da problem riješite bez agresije", napisala je ona i dodala da je, osim cvijeća, dobila i mail isprike te obećanje da će se svi zaposlenici educirati, a prostori prilagoditi osobama s posebnim potrebama u pratnji pasa vodiča. 

Pročitajte više