Uspješno lansirana američka sonda koja će testirati Einsteinovu opću teoriju relativnosti

AMERIČKA svemirska sonda Gravity B, koja bi trebala testirati opću teoriju relativnosti Alberta Einsteina, uspješno je u utorak lansirana iz kalifornijske zračne baze Vandenberg, potvrdila je glasnogovornica američke svemirske agencije NASA-e.

Sonda, koja bi tijekom 18-mjesečne misije trebala kružiti oko Zemljinih polova na visini od 640 km, u orbitu oko Zemlje poslana je raketom Delta 2.

Sonda Gravity B, najprecizniji znanstveni instrument koji je ikad izrađen, nosit će četiri gotovo savršene kugle, koje bi trebale testirati učinak Zemljine mase i rotacije na zakrivljavanje prostor-vremena, te tako provjeriti postavke iz opće teorije relativnosti što ih je prije gotovo stotinu godina iznio Einstein.

Gravity B misiju bi trebala završiti tijekom 2005., a nakon toga predviđena je analiza podataka koja bi prema planu trebala trajati još godinu dana.

Lansiranje je uspješno obavljeno nakon dvije odgode - u subotu je otkazano zbog hardwareskih problema na lansirnoj rampi, a u ponedjeljak zbog snažnih vjetrova u gornjim slojevima atmosfere.

Pročitajte više