Velika Britanija: Japanske marke nedodirljive

POSLJEDNJIH godina postalo je pravilo da japanske marke budu redovito proglašene najpouzdanijima. Istina, u društvo najboljih ponekad zaluta neka europska marka i donekle obrani čast europske auto-industrije. Najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da se ništa nije promijenilo.

Početkom studenog Fleet News je objavio rezultate istraživanja za 2003. godinu, koji su još jednom pokazali da su japanci nedodirljivi, kad je u pitanju pouzdanost. Japanska prevlast dokazana je u istraživanju koje je obuhvatilo čak 790.000 automobila, dok se najpouzdaniji model tražio u masi od pola milijuna automobila.

Prema najnovijim podacima postaje jasno da je posljednja oaza pala. Naime, u Velikoj Britaniji su oduvijek bile popularne domaće i naravno njemačke marke, čiji su modeli nerijetko bili proglašavani najboljima u klasi. Dovoljno je reći da su još protekle godine na vrhu bili Volkswagen i Audi, a njihovi modeli (Golf, Passat, A4) bili najpouzdaniji Danas je sutuacija kudikamo lošija, Audi je tek deveti, a VW nije ni među prvih deset.

Najpouzdanija marka je naravno Toyota, čiju kvalitetu su potvrdila brojna slična istraživanja u posljednjih nekoliko godina. Odmah uz Toyotu nalazi se Honda, koja se ujedno može pohvaliti najpouzdanijim modelom. Na trećem mjestu se nalazi Lexus, a tek načetvrtom mjestu nalazi se BMW, kao najviše rangirana europska marka.

Kad su u pitanju najpouzdaniji modeli, situacija je blago izmijenjena. Honda Accord je na prvom mjestu, a iza nje se nalazi Toyota Avensis i Lexus IS200. Među deset najpouzdanijih uvršteni su najpopularniji Toyotini modeli (Yaris, Corolla, Avensis). Najbolje plasiran model s europskim pedigreom  je Mercesedesova E-klasa na petom mjestu.

Najpozdaniji proizvođači u 2003. godini:
 

Najpouzdaniji modeli u 2003. godini:
 

Pročitajte više