VIDEO Hrvatice se vole skidati na pozornici: Koja je to napravila najbolje?

Screenshot: YouTube

NAKON što su čuli da Juraj Zigman za Ninu Kraljić kreira dvije haljinu, jednu koju će nositi i drugu koju će skinuti sa sebe, mnogi su pomislili :"Zar opet?".

Svatko tko je pogledao barem jedan Eurosong od 1998. godine zna da hrvatskim pjevačicama nema draže stvari od skidanja na pozornici tog europskog glazbenog natjecanja. Trend je započela te godine Danijela Martinović, koja je na pozornicu došla u crnom plaštu kojeg je energično strgnula sa sebe s početkom posljednjeg refrena pjesme "Neka mi ne svane". Tada je to bilo nešto novo, publika ju je nagradila pljeskom, a domaća javnost bila je oduševljena. Kako i ne bi kad je Danijela osvojila peto mjesto, a pjesma je postala hit.

Već sljedeće godine njen potez iskoristila je Doris Dragović. Stil je isti, maramu kojom se omotala bacila je preko pozornice s početkom drugog refrena i otkrila svoje vjerojatno najseksi izdanje ikada. Rezultat - četvrto mjesto.

Goran Karan doduše nije se skidao, no doveo je plesačicu koja je najprije plesala ispod crne plahte, a onda je, pogađate, bacila preko pozornice.

Niz je prekinula Vanna koja je nastup završila izgledajući potpuno isto nego na njegovom početku, a skidali se nisu ni njeni prateći pjevači ni violinistica. Skidala se nije ni Vesna Pisarović, doduše ona je na pozornicu već došla poprilično golišava pa nije bilo potrebe.

Količina golišavosti već sljedeće godine podignuta je na novu razinu. Claudia Beni (koja je na Eurosong stigla pobijedivši Ninu Badrić i njeno "Čarobno jutro") na eurovizijsku pozornicu stigla je u malo većem bikiniju i pareu, a s obzirom na to da ona nije imala što skinuti, prateće pjevačice/plesačice skinule su neke marame svezane oko sebe. Iako nikom nije bilo jasno zašto, glavno da se skida.

Potom su uslijedile dvije godine suše, iako bi nastupe Ivana Mikulića i Borisa Novkovića možda spasilo neko skidanje.

Zato je povratak skidanju prije točno deset godina bio spektakularan. Domovina je bila uvjerena da će Europa prepoznati talent naše kraljice estrade Severine, a kad je sa sebe povukla donji dio crvene haljine i ostala u bodiju, pali smo u delirij. Europa baš i nije, a Severina nije ušla ni u gornju polovicu ljestvice.

Ako ste slučajno zaboravili, na Eurosongu nas je predstavljao i Dado Topić s Dragonflyjem, a našlo se i tu mjesta za skidanje. Topić doduše nije pokazao svoj torzo, ali pjevačica Iva Gluhak prilično je samozatajno skinula sako sa sebe i ostala u zlatnom bodiju. Kao i skidanje i rezultat je bio nespektakularan, bili smo tek 16.

Dodatan udarac Hrvatima bio je i trijumf srpske predstavnice Marije Šerifović, koja je te godine pobijedila. Bez skidanja.

Dvije godine kasnije Huljići su pokušali ponoviti uspjeh "Marije Magdalene" s "Lijepom Tenom", čak i skidanjem na pozornici, no neuspješno. Andrea Šušnjara u jednom trenu skida crni plašt i ostaje u bijeloj haljini. Poznato?

Dok su Feminnemke cijelu pjesmu otpjevale bez skidanja, Daria Kinzer uspjela se čak i presvući na pozornici. Iako je pjevala "Celebrate" razloga za slavlje nije bilo, jer smo bili šesti - od kraja ljestvice.

Iako su oko haljine Nine Badrić vladale brojne polemike, ona je nije željela skinuti. Nakon nastupa Klape s mora povukli smo se s Eurosonga, do ove godine kad se Nina Kraljić vratila skidanju, jer je, kako kaže, željela ostati vjerna tradiciji. 

Tko je po vama kraljica skidanja na Eurosongu?

Pročitajte više