VIDEO Posjetili smo hrvatsko mjesto kojemu se divila i Eleanor Roosevelt

Screenshot: Index Video

Sadržaj nastao u suradnji s: Turistička zajednica Zagrebačke županije

USKRSNA jaja bojala su se koristeći najlonke i lupine od luka. Prirodan je to, ujedno i drevan način ukrašavanja jaja. Poculjica je znak da je žena udana, a djevojke koje to nisu bile nosile su stare nošnje i pletene kike. Jeo se buncek, a u subotu se palila vuzmica.

U Zagrebačkoj županiji, gospođe Kristina i Neda te dječak Slaven odmotali su pred kamerama Indexa vremensku lentu kako bi nam predstavili uskrsne tradicije koje su stoljećima oblikovale njihovu zajednicu. 

Da Zagrebačka županija njeguje zanimljivu povijest, saznala je i Eleanor Roosevelt kad je 1947. posjetila Zagreb. Vidjela je bogate nošnje i željela je posjetiti jedno malo mjesto u zelenom prstenu oko Zagreba.

Uskrs u Zagrebačkoj županiji je više od samo obiteljskog okupljanja, pokazuje to i Turistička zajednica Zagrebačke županije, koja nastavlja s predstavljanjem uskrsnih tradicija koje obogaćuju ovaj dio Hrvatske. 

Zagrebačka županija poznata je po raznolikosti, od vinorodnih područja do povijesnih naselja, a svakom posjetitelju nudi jedinstven uvid u lokalnu baštinu.

Veliki tjedan obiluje narodnim običajima koji se prenose generacijama. S Velikim četvrtkom započinje vazmeno trodnevlje, koje obilježava prestanak poljskih radova i vjerovanje u snagu proljeća, koja se unosila konzumacijom svježeg povrća i salate. Također se nekad vjerovalo u ljekovitu moć vode na Veliki četvrtak, pripisujući joj sposobnost uljepšavanja i otklanjanja kožnih problema.

Pripreme za Uskrs dosežu vrhunac na Veliku subotu, kada se završavaju pripreme prigodnih jela i blagoslivlja košarica s hranom.

Na Cvjetnu nedjelju tradicionalno se u crkve nose maslinove grančice, dok su u selima oko Zagreba nekoć za posvećenje koristili grančice drijenka, vrbe ili imele, koje su zatim stavljane na kuće za zaštitu od nevremena.

Uskrsno okupljanje oko stola ipak simbolizira zajedništvo, pri čemu uskrsni kruh, oblikovan u pletenice s jajima, zauzima središnje mjesto. Bogatstvo trpeze odražava se u raznolikosti jela - od šunke, hrena, mladog luka i rotkvica do specijaliteta poput makovnjače, orehnjače ili kuglofa.

Za one koji traže više informacija o tradicijama i raznolikim destinacijama u Zagrebačkoj županiji, stranica Odmor nikad bliže pruža korisne resurse. Platforma nudi detaljan pregled atrakcija i aktivnosti omogućujući posjetiteljima da istraže i planiraju svoj sljedeći izlet ili odmor u ovom pitoresknom dijelu Hrvatske.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Turistička zajednica Zagrebačke županije u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više