Vjenčanje princa Felipea de Burbona u brojkama

ŠPANJOLSKI prijestolonasljednik, princ Felipe de Burbon u subotu će se u Madridu oženiti za bivšu novinarku Letiziju Ortiz.

Prenosimo najzanimljivije brojke o vjenčanju u španjolskoj kraljevskoj obitelji:

- Španjolska radio-televizija (RTVE) tijekom pet sati prenosit će sve događaje vezane uz vjenčanje, a u tom programu sudjelovat će 1.100 djelatnika televizije i radija, 200 kamera i 27 pokretnih jednica. Španjolska televizija će snimke vjenčanja poslati u svijet, a procjenjuje se da će ih vidjeti milijardu gledatelja.

- Za vjenčanje je registrirano 4.800 novinara iz 40 zemalja.

- Na vjenčanju će biti 1.600 uzvanika, među kojima tridesetak predsjednika država i predstavnici četrdesetak kraljevskih kuća.

- Za sigurnost će se brinuti oko 18.000 policajaca, a uz njih i neodređeni broj vojnika.

- Prema izvorima španjolskog ministarstva unutarnjih poslova, na dan vjenčanja bit će mobilizirano 100.000 osoba: policajaca, liječnika, transportnih djelatnika, bolničkog osoblja i pripadnika služi sigurnosti.

- Automobil Rolls Royce Phantom, kojim će se mladenci provesti ulicama Madrida, jedan je od 18 primjeraka izrađenih za kraljevske obitelji i predsjednike država. Naručen 18. listopada 1948. i izručen 28. ožujka 1952., auto ima 160 konjskih snaga i može razviti maksimalnu brzinu od 160 kilometara na sat.

- Ulice Madrida ukrašavat će 1,2 milijuna cvjetova

- Za svečanu večeru nakon vjenčanja naručeno je 1.242 boca pjenušca

- 35.000 metara dekorativnih tkanina, koje predstavljaju djela Goye i Velazqueza, "pokrit" će građevinske skele u središtu glavnog grada Španjolske.

Pročitajte više