Zamrznuti embriji mogli bi se ponuditi na posvajanje - etički prihvatljivo?

UMJETNA oplodnja mnogim je parovima podarila vlastitu djecu, koju su dugo željeli, ali ni nakon godina pokušavanja nisu uspjeli dobiti prirodnim putem. No, IVF postupkom (in vitro fertilization) ne nastaje samo jedan embrio, već više njih, od kojih se najpogodniji izabire za implantaciju u majku. Na pitanje "što s ostalima?" neki su kao odgovor ponudili - posvajanje, prenosi Discovery.

Par koji se odlučio na umjetnu oplodnju može odlučiti želi li da se preostali embriji sačuvaju u tekućem dušiku (vitrificiraju), pa kasnije eventualno iskoriste za novu trudnoću, pošto tehnika zamrzavanja ne oštećuje tkivo ebrija. Embryo Adoption Awareness Center spominje brojku od oko 500.000 zamrznutih embrija, samo u SAD-u, a kako IVF tehnike s godinama postaju sve uspješnije, stvara se i sve više "neiskorištenih" embrija.

Osim pitanja što učiniti s tolikim brojem, postavlja se i pitanje koliko dugo ih čuvati, te što nakon tog perioda - uništavanje ili doniranje za medicinska istraživanja? Je li uopće etički prihvatljivo da embrio nadživi svoje roditelje i bude rođen dugo nakon njihove smrti? Što ako žena svoje zamrznute embrije odluči donirati svojoj kćeri, koja zbog bolesti ne može imati vlastitu djecu, pa putem umjetne oplodnje zapravo rodi vlastitu sestru?

Zakonodavstvo ne daje puno odgovora jer zakoni, u nekim slučajevima, uopće ne postoje. U SAD-u se embrio može donirati, privatnim ugovorom ili preko programa donacija i raznih klinika. Donor ne prima nikakvu kompenzaciju kao u slučaju doniranja jajne stanice. Što ako par posvoji embrio, ali, kako je postotak živorođene djece nastale implantacijom odmrznutog embrija oko 28 posto, dođe do komplikacija koje rezultiraju spontanim pobačajem?

Što vi mislite?

Pročitajte više