Zašto Italija ne sudjeluje na Eurosongu?

NATJECANJE za pjesmu Eurovizije nije kod hrvatskih jadranskih susjeda izazvalo osobit interes, a talijanska televizija nije ni prenosila Eurosong, na kojemu Italija već nekoliko godina ne sudjeluje, dok su neki tamošnji mediji tek u kratkim vijestima u ponedjeljak prenijeli rezultate europskog glazbenog natjecanja postavljajući pitanje o talijanskom nesudjelovanju.

List "Corriere della Sera" piše da je pobijedila Ukrajina s pjesmom inspiriranom kavkaskom narodnom glazbom i, nabrajajući 24 zemlje sudionice finala, postavlja pitanje o razlozima talijanskog nesudjelovanja na toj glazbenoj manifestaciji. Prema pisanju lista, šteta je što Italija ne sudjeluje na festivalu i ne prenosi Eurosong. "Šteta je, u vrijeme kada se Europa širi, odustajati od mogućnosti otkrivanja tuđih lakoglazbenih nota", zaključuje list.

O nesudjelovanju Italije na Eurosongu odluku je donijela talijanska televizija RAI. Pravila festivala zahtijevaju izravni prijenos showa i zatim glasovanja, a RAI ne želi mijenjati svoje programe subotom navečer procjenjujući kako bi gledanost tog festivala bila mala.

Poslije pobjede Tota Cotugna u Zagrebu Italija je organizirala Eurosong, za čiju je organizaciju RAI potrošila tadašnjih 14 milijardi lira, no gledanost festivala bila je niža od one koja prati bilo koji subotnji večernji spektakl pa su visoki troškovi i niska gledanost naveli RAI na odustajanje od Eurosonga.



Pročitajte više