Zašto Madonna tako dobro izgleda? Zbog čudotvorke Tracy Anderson!

JUTROS ste se ustali i pomislili kako vas ogledalo sigurno mrzi - jer zašto bi vam inače vraćalo takvu sliku? S vagom već odavno ne komunicirate, a u sve lošijim odnosima ste i sa svim onim spravama u teretani koje, koliko god im pažnje posvećivali, jednostavno odbijaju uzvratiti trud? A ljeto je svakim danom sve bliže... U više-manje sličnoj je situaciji većina žena koje nisu blagoslovljene čudotvornim genima ili još nisu našle svoj čarobni put do idealne linije. Za utjehu, u sličnoj situaciji barem u jednom trenutku u svome životu našao se i dobar dio svjetski poznatih ljepotica kojima danas svi pomalo zavidimo.

Jedna od njih je i Gwyneth Paltrow, koja se nakon rođenja sina Mosesa prošle godine morala suočiti sa gotovo petnaest kilograma viška. Pola od toga skresala je strogom dijetom, a drugu polovicu dokrajčila je Tracy Anderson - ime koje u posljednje vrijeme u svijetu zvijezda glasi kao sinonim za uspješno mršavljenje. Isto ime stoji i iza upravo nevjerojatnog izgleda kraljice popa Madonne, kojoj u petom desetljeću života imaju razloga zavidjeti i mnoge dvadesetogodišnjakinje. Obje - i Gwyneth i Madonna - pritom izgledaju zdravo i imaju dovoljno energije za sve poslovne i obiteljske izazove (drugim riječima, obje su mame i uspješno usklađuju oba "fronta"), što je, mora se priznati, postignuće vrijedno spomena.

30 minuta omiljene glazbe za 30 minuta dinamičnih vježbi

U čemu je tajna famozne Tracy Anderson koju dižu u zvijezde brojne zvijezde? Ona ne podnosi teretane, voli jesti, plesati i slušati dobru glazbu, a u svojem životopisu bilježi vremena kada je imala i po dvadeset kilograma viška. Zvuči kao opis prosječne tinejdžerke koju sigurno nitko ne bi pitao za savjet kada je riječ o mršavljenju, no - Tracy je posebna po tome što je razradila sistem koji ju je učinio vitkom ljepoticom, a spremna ga je podijeliti sa svakime tko je spreman slušati.

"Odrastala sam u uvjerenju da sam genetički osuđena na život s viškom kilograma. Moj je otac također pretio, a kada sam počela sa svojim istraživanjima bila sam u emocionalno vrlo teškom razdoblju", priča Tracy o svom životnom putu koji ju je doveo do nadimka "Celebrity kraljica fitnessa". Nastojeći otkriti najbezbolniji put do vitke linije, Tracy je u svojim istraživanjima shvatila da klasično vježvanje u teretani zapravo radi protiv lijepo oblikovanog ženskog tijela, jer obuhvaća velike mišićne skupine. Rezultat: "zategnuto" tijelo, ali bez promjene kilaže.
 
"Teretana je za mene poput noćne more. Testirala sam sve te mašine i samo su me učinile nezgrapnom. Umjesto toga, ja danas radim na tome da pobijem neke uvriježene načine vježbanja. Recimo, klonite se upornog ponavljanja jednih te istih pokreta. Izuzetno je važno opteretiti mišiće iz različitih, a ne uvijek istih kuteva", tvrdi Tracy, preporučujući svima da kombiniraju uvijek nove i različite vježbe koje će odlično djelovati na vaše tijelo, a i neće vam moći dosaditi. Svaki trening mora biti različit, pa čak i samo zagrijavanje - umjesto pola sata trčanja na traci, na svoj MP3 stavite 30 minuta omiljene glazbe, pa za trajanja jedne trčite, za vrijeme druge brzo hodajte, za treće preskačite vijaču.

"Vruće" vježbanje na +26

"Zatim prijeđite na toniranje. Započnite s utezima od jednog kilograma i ponavljanjima od deset puta, pa kombinirajte vježbe", kaže Madonnina trenerica opisujući nekoliko uobičajenih vježbi s utezima kakve su svi naučili još na satovima tjelesnog u osnovnoj školi. U istu skupinu spadaju i neizbježni trbušnjaci, no Tracy napominje da bi trebalo neprekidno mijenjati njihov kut i izvoditi ih ispruženih nogu, kako bi obuhvatili manje skupine mišića i tako oblikovali tijelo.

Vježbanje završite "intenzivnim" plesom ili bilo kojom drugom vrstom dinamičnog aerobnog vježbanja i to u toploj prostoriji. Tracy preporučuje temperaturu od 26 stupnjeva celzijusevih na kojoj su mišići vrlo fleksibilni, no toplinu prostorije svatko bi trebao prilagoditi sebi. Zlatna pravila njenog načina vježbanja izričito brane dizanje težine veće od jednog kilograma, nalažu obavezne kardio vježbe, trbušnjake isključivo sa ispruženim nogama i stalne promjene.
 
"Sve skupa trebalo bi ponavljati šest dana u tjednu, a ako vam se to čini previše, nastojte u svoj dnevni ritam ubaciti sat vremena bilo kakvog kretanja dnevno. Ako na to niste spremni, nemojte ni kretati s vježbanjem. Neredovito vježbanje neće donijeti nikakve rezultate i samo ćete se osjećati još gore", kaže "Celebrity kraljica fitnessa".

Dijeta za krizne situacije

Iako je, kao pravi gurman, kategorični neprijatelj svih vrsta dijeta, za krizne situacije ipak preporučuje jednu, od koje ipak nećete ostati gladni. Za doručak su na meniju žitarice od cjelovitog zrna sa rižinim mlijekom, ručak bi se trebao sastojati od bijelog purećeg ili pilećeg mesa i povrća poput mrkve, špinata, krastavaca i rajčice, dok je za večeru kuhana ili pečena bijela riba sa brokulom, graškom, mrkvom ili špinatom. Sve vrste dressinga, ulja i šećera nisu poželjne, ali je zato dopušten čaj i kava sa rižinim mlijekom. Umjesto grickalica poslužite se jagodama, brusnicama, ili pak crnim i bijelim grožđem.

"Moj princip vježbanja nije samo za elitu. Pokušavam biti glas koji će reći da svatko može biti građen poput profesionalnog plesača, jer to je moguće", zaključuje Tracy. Što još čekate? Donesite odluku sada i prestanite se svađati s ogledalom!

M.F.

Pročitajte više