Žene su najsretnije bez muškaraca

MUŠKARCI se najbolje osjećaju u stalnim vezama bez bračne obveze, dok su najsretnije žene koje se drže podalje od muškaraca, pokazalo je istraživanje londonskog sveučilišta Queen Mary. Muškarci samci najčešće posjećuju psihijatrijske klinike.

Britanski znanstvenici ispitivanje su proveli na 4 000 žena i muškaraca mlađih od 65 godina.

 Za žene su uočeni suprotne posljedice bračnog stanja: veći rizik da će patiti od tegoba povezanih s mentalnim zdravljem imaju žene koje žive s nevjenčanim partnerom.

Znanstvenici tvrde da financijska sigurnost najvjerojatniji uzrok zašto su žene u braku sretnije od onih koje žive u izvanbračnim zajednicama. Poručuju ženama da veze okrune brakom kako bi sačuvale živce.

Najmanji rizik za mentalno zdravlje ipak je uočen kod žena koje nisu bile u emocionalnoj vezi. Istraživanje je pokazalo da psihijatra najrjeđe posjećuju žene koje nikada u životu nisu bile u stalnoj vezi.

Nasuprot tome, za muškarce samce je bio najveći rizik da će patiti od depresije. Muškarci su najzadovoljniji u divljem braku, odnosno dok partnericu ne odvedu pred oltar.

Utvrđeno je i da osobe čija je prva veza dugo trajala imaju najmanje izglede da će imati poteškoća s mentalnim zdravljem. Studija je pokazala i da raskide teže podnose žene, te im je potrebno duže vrijeme da se oporave.

Dobivene rezultate znanstvenici objašnjavaju potrebom žena za sigurnijom vezom zbog njihovih instinkata vezanih uz potomstvo, dok je nasuprot tome za muškarce mnogo važniji osjećaj slobode.

Pročitajte više