Žene su zaslužne za nastanak piva

IAKO SE danas pivo smatra "muškim" pićem, najnovija istraživanja pokazuju kako su žene odigrale presudnu ulogu u njegovoj povijesti.

Povjesničarka Jane Peyton rekla je kako su žene stvorile pivo te da je upravo i jedino nježnijem spolu tisućama godina bio dopušten boravak u pivnicama i konzumiranje tog pića. Razlog tome je što se pivo do prije 200 godina smatralo hranom te je kao takvo bilo pod "nadležnošću" žena, prenosi Telegraph.

Prije oko 7 tisuća godina u Sumeru u Mezopotamiji jedino je ženama bilo dopušteno da proizvode pivo i vode pivnice, a napitak je smatran darom boginja, a ne bogova. I u nordijskoj su kulturi, kao i u engleskoj, žene bile te koje su radile pivo koje je bilo popularno piće među ženskom populacijom, a postoje podatci koji govore kako je i kraljica Elizabeta I. pivo redovito pila za doručak.

Industrijskom revolucijom je nov način proizvodnje ovog najraširenijeg i najstarijeg alkoholnog pića smanjio ulogu žena koja je s vremenom postala i zaboravljena. "Znam da će muškarci biti šokirani kada ovo čuju, ali trebaju zahvaliti ženama na pivu", ponosno je izjavila Jane Peyton.

Pročitajte više