Kako poboljšati apetit djeteta

Foto: CPG 

RODITELJI koji tjeraju i mole dijete da jede, ili ga kažnjavaju zbog toga što malo jede, mogu time izazvati trajni gubitak apetita kod svog mališana. Kontrola i praćenje djetetovog rasta i razvoja najbolji su način da roditelj provjeri da li ono uzima dovoljno hrane.
 
Ako dijete ne uzima dovoljno hrane i prestane napredovati u težini, trebali biste ga odvesti doktoru na kompletan pregled, kako bi se ispitao uzrok gubitka apetita.
 
Treba imati u vidu da beba odmah pri rođenju gubi određeni postotak tjelesne mase, što predstavlja normalnu pojavu te ne treba zabrinjavati roditelje. Nakon desetak dana, bebina tjelesna masa vraća se na onu koju je imalo pri rođenju i od tada više se ne smije smanjivati, već se treba povećavati.
 
Zastoj u povećanju tjelesne mase javlja se u uzrastu od pete do sedme i od jedanaeste do petnaeste godine, što također predstavlja fiziološki normalnu pojavu.
 
Stvaranje dobrih navika
 
Do druge godine života mališana roditelji su ti koji odlučuju što će i kada dijete jesti. Oni biraju namirnice koje će ono konzumirati i na taj način utječu na stvaranje dobrih ili loših navika u prehrani svog djeteta.
 
Međutim, u uzrastu od dvije do šest godina, te navike se konačno formiraju, pa je zbog toga vrlo važno da se svi članovi obitelji zdravo hrane. Mlađa djeca rado jedu slatkiše i grickalice, a djeca u pubertetu “brzu” hranu, Coca-colu i druge slične napitke.
 
Djeca lako prihvaćaju loše navike roditelja koji neprestano piju gazirana pića, jedu previše slatkiša, jela sa zaprškom, masnu i pretjerano začinjenu hranu. Međutim, roditelji bi trebali poticati djetetovu želju za uravnoteženom prehranom te stvarati navike redovnog konzumiranja svježeg voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i kruha od cijelog zrna žitarica.
 
Jednolična ili loše pripremljena hrana može smanjiti apetit. Dobre navike za stolom stvorene u ranom djetinjstvu najbolja su preventiva lošim navikama u prehrani u starijem uzrastu. 
 
Zdravlje od najmlađe dobi
 
Neka djeca imaju slab apetit i nikad nemaju volje niti vremena za jelo. Čitav njihov jelovnik svodi se na nekoliko omiljenih jela. Jednolična prehrana može dovesti do zasićenja i gubitka apetita, pa čak i do pojave gadljivosti na hranu.
 
Zbog toga je vrlo važno da se dijete od najmanjih nogu navikne na raznoliku prehranu u kojoj su zastupljene namirnice svih kategorija. Većina roditelja više vodi računa o količini hrane koju je dijete pojelo, zaboravljajući pritom da je važnija njena kvaliteta. Uravnotežena prehrana podrazumijeva podjednako konzumiranje bjelančevina životinjskog i biljnog porijekla, ali i svih ostalih namirnica.
 
Dakle, kada sastavljate jelovnik za svoje dijete, vodite računa o tome da se u njegovom tanjuru nađu najmanje tri različite vrste namirnica. Osim toga, važno je da naviknete dijete da uzima hranu uvijek u isto vrijeme. 
 
Također, temperatura jela igra veliku ulogu u očuvanju djetetovog zdravlja. Ona se treba kretati oko normalne temperature tijela (dakle, 35 Celzijevih stupnjeva), jer previše hladni ili pretopli obroci oštećuju sluznicu organa za probavu, što uzrokuje brojna oboljenja u starijoj dobi.

 Life Content

Pročitajte više