Mjesec dana starosti: Što sve beba može i što vi možete s njom?

Foto: Shutterstock

PRVOG mjeseca vaše bebe vjerojatno ćete se sjećati pomalo u izmaglici.

Hranjenje, mijenjanje pelena, uspavljivanje i učenje što beba želi i kako joj ugoditi prvih će se dana izmjenjivati munjevitom brzinom. Međutim, već za nekoliko tjedana vaša će beba početi obraćati više pozornosti na vaš glas, lice i dodir.

Vaše se dijete može fokusirati tek na objekte udaljene dvadesetak centimetara, što je potpuno dovoljno za proučavanje vašeg lica. Crno-bijeli uzorci također privlače posebnu pozornost. Sluh je potpuno razvijen i možda će okretati glavicu kada čuje poznate zvukove, poput vašeg glasa.

Dijete može nakratko podići glavicu i okrenuti je na stranu kada je na trbuhu, ali kada ga držite uspravno, treba potporu. Iako se čini kako mu pokreti ruku nisu baš kontrolirani, uz malo truda će pronaći lice i uspjeti gurnuti prstiće u usta.

Vaša uloga

Uživajte u svome djetetu. Mazite ga, pričajte mu i učite signale kojima vam poručuje da je gladno ili pospano. Upamtite, ne možete razmaziti novorođenče.

Kada je budno, povremeno ga, uz stalni nadzor, postavljajte na trbuščić kako bi jačalo mišiće. Potičite ga da gleda i pogledom prati igračke.

Osigurajte mu mnogo vremena na svježem zraku. Izlazite u šetnje, vodite ga u park ili na igralište.

Igrajte se s djetetom tako da ste mu blizu. Uspostavljajte kontakt očima, pjevajte mu, čitajte i pričajte. Igrajte jednostavne igrice kada je odmorno, poput skrivanja lica ili proizvođenja neobičnih zvukova.

Znakovi upozorenja

Svako se dijete razvija svojim tempom, ali u ovim slučajevima trebate posjetiti liječnika:

1. Dijete se hrani vrlo sporo ili ne siše dobro.

2. Ne fokusira pogled na bliske predmete.

3. Ne reagira na svjetlost.

4. Previše je ukočeno ili potpuno opušteno.

5. Ne reagira na glasne zvukove.

Pročitajte više