Ako povičete na dijete, važno je da nakon toga napravite ove korake

Foto: Shutterstock

NIJEDAN roditelj ne želi vikati na svoju djecu jer se osjeća užasno zbog toga. No, to se ponekad dogodi pa je važno razviti sustav za popravak štete nanesene vikom kako bi se očuvala veza s djetetom. Nakon vikanja roditelj bi trebao postupiti na jedan od sljedećih načina.

Smirite se prije razgovora s djecom

Prema Psychology Today, kada su roditelji ljuti, sve što kažu dok su u tom stanju bit će povezano s bijesom. Stoga, da biste razgovarali s djecom o tome zašto ste vikali, morate biti sigurni da ste dovoljno mirni za razgovor i slušanje.

Recite djeci da ih volite nakon što ste na njih vikali

Jedan od najbržih načina da natjerate djecu da se osjećaju nedoraslo i da ne vrijede je da vičete na njih. Nakon vikanja je neophodno reći im da su voljena.

Prema Family Educationu, kada roditelji znaju koji je jezik ljubavi njihovog djeteta, lako im je pokazati ljubav. Bilo da se radi o zagrljajima ili maženju, odvajanju vremena za čitanje ili igranje, uvjeravanju da su voljena, ako se jedno od toga može primijeniti i pokazati djeci nakon vikanja, ona će shvatiti da su uistinu voljena. A ako je vikanje jednokratno, a ne konstantno, onda se svaka šteta može brzo popraviti.

Ispričajte se zbog vikanja

Prema Positive Parenting Solutionsu, važno je da roditelji prihvate svoje osjećaje. To pokazuje djeci da je u redu sve osjećati, ali način na koji se osjećaji prenose treba biti odgovarajuć. A budući da vikanje nije prikladan način za pokazivanje tih osjećaja, potrebna je isprika koja daje djeci do znanja da ona ne bi trebala oponašati ponašanje koje su vidjela.

Zaboravite probleme nakon rasprave o njima

Prema klinici Mayo, zadržavanje ljutnje uzrokuje gorčinu u odnosu. Umjesto toga, otpuštanje problema čim se o njemu raspravi čini odnose zdravijima, smanjuje neprijateljstvo, a također donosi čitav niz fizičkih prednosti.

Može biti teško nastaviti dalje, ovisno o tome što je izazvalo vikanje, ali najbolje je za sve ako se to učini, piše moms.com.

Pročitajte više