Bivši muž sudski zabranio ženi da koristi svoje embrije

Foto: 123RF

RUBY Torres iz Phoenixa će se izgleda morati pomiriti s činjenicom da nikad neće zatrudnjeti nakon što je Vrhovni sud u Arizoni presudio da mora donirati svojih sedam zamrznutih embrija nekome drugome.

“Jako boli spoznaja da oni neće biti sa mnom i da ih možda neću nikad vidjeti kako odrastaju”, rekla je Torres okupljenim novinarima odmah nakon čitanja presude.

Ona je zamrznula svoja jajašca još 2014. godine nakon što su joj dijagnosticirali rak. Prije zamrzavanja potpisala je sporazum s tadašnjim suprugom (od kojeg se razvela 2017.) u kojem je navedeno da će oboje morati dati pisani pristanak prije nego što jedno od njih iskoristi embrije da bi ostvarilo trudnoću, a da će se embriji u slučaju razvoda donirati.

Nakon što su se razveli 2017., njezin bivši suprug odbio je dati Torres dozvolu za korištenje embrija. Njegov odvjetnik je tada izjavio da "nitko ne bi smio biti natjeran da postane otac sa svojom bivšom ženom protiv svoje volje".

Sud se složio s takvom argumentacijom i presudio da Torres mora poštovati ugovor koji je potpisala. Nakon ovog slučaja, Arizona je promijenila sporni zakon i ubacila članak koji kaže kako u slučaju razvoda embriji idu onom partneru koji ih ima namjeru iskoristiti da bi postao roditelj.

Nažalost, kako zakon nije retroaktivan, neće se primijeniti na Ruby koja sada nakon presude ima 15 dana vremena za odluku želi li svoj slučaj vući sve do Vrhovnog suda u SAD-u.

"Boli me, ali mi je istovremeno drago da će možda netko drugi dobiti šansu za dijete ako ja već neću", rekla je Torres nakon izmjene zakona.

Pročitajte više