Čak i znanost tvrdi da se bebe ne mogu razmaziti

Foto: 123rf

"ZAR je nikada ne ostavljaš malo samu? Stalno ti je na rukama? Pa vrijeme je da je naučiš da se uspava sama, poslije će biti kasno? Zašto ti je beba stalno u krilu? Razmazit ćeš ju. Dijete ti nikada neće biti samostalno. Ccc." - sigurno je da nema mame koja ovako nešto nije čula barem jedan put iz usta namjernika kojima je želja druge mame podučiti kako ne razmaziti dijete već u tako ranoj dobi.

O toj je temi nedavno pisala jedna mama koja je obrazložila svoju situaciju te navela nekoliko studija koje jasno pokazuju da maženje s bebama, kasnije dječicom, nema utjecaja na tu razmaženost o kojoj se toliko priča. 

>>>5 najglupljih savjeta koji se nažalost i danas mogu čuti<<<

"Moja su djeca sada stara 4 i 9 godina, i vjerujte mi - unatoč tome što su kao mali stalno bili na mojim rukama, prvo na rukama, poslije u krilu, vjerujte mi - danas su dovoljno samostalni. Čak ih moram hvatati da bi se malo pomazili mami u krilu. Dakle - ne - to što su kao bebe bili toliko "ovisni" o meni - to ništa ne znači sada kada su malo veći.", napisala je mama Wendy Wisner na portalu ScaryMommy i svoja viđenja zaista potkrijepila nedavnim studijama. 

Prva od njih tiče se doduše malenih palčića za koje nedavno objavljena studija - potvrđuje ogromne prednosti kada su nedonoščad umjesto odmah u inkubatore stavljali na majčina prsa zbog kontakta koža na kožu. Pojam poznat kao "majke klokanice" koje svoje bebe drže čvrsto uz sebe kroz studiju je opisan kao najbolji način njege ne samo u prvim danima života nedonoščadi već i punih 20 godina poslije. Kako se navodi u studiji, bebice koje su imale mogućnost dosta vremena provoditi tako uz majke zaista su kasnije u životu pokazale brojne prednosti pred bebama, tj. ljudima isključivo iz inkubatora. Studija kaže da bebe mama klokanica imaju veći IQ, imaju čak i veću količinu sive tvari u mozgu, pokazalo se čak i da su u školi takva djeca bila pažljivija, čak su bila i manje hiperaktivna, više njih završavalo je dobre škole te su kasnije u životu dobivali bolje poslove. I sve to zato što su ih mame čvrsto držale uz sebe. 

Slična je studija napravljena i za u terminu rođene bebe, objavljena je 2012. godine, a kaže slično  - da je kod beba koje su odmah po porodu doživjele kontakt koža na kožu imale znatno stabilniji respiratorni sustav, da je među njima veliki postotak beba koje su normalno dojile te su takve bebe dokazano manje plakale. No, kako kaže studija, kontakt koža na kožu nije učinkovit samo u prvim danima djetetovog života već i kasnije. Studija potvrđuje da je čest kontakt s bebom (maženje i držanje) - a kaže to i ova studija, dokazano pozitivno djelovao na smanjenje nelagode i boli kod beba - grčeve, da su bebe zbog toga evidentno smirenije, imaju bolji ritam hranjenja, manje plaču te su svakako povezanija s roditeljima. samim time imaju veći osjećaj sigurnost i povjerenja, te su puno manje pod stresom. 

I nisu to jedini dokazi. Postoji mnoštvo članka koji čak idu i toliko daleko da kažu kako su bebe koje su bile jako mažene i pažene ranije dosegle razvoj mozga, odnosno, njihovi receptori su se razvili brže te su samim time prije i bolje počeli razvijati emocionalnu inteligenciju, bolje su pamtili te je njihov nervni sustav općenito bolje razvijen nego kod beba/djece koja nisu doživljavala toliko brige i maženje od strane svojih najbližih. 

"Nije li to sasvim dovoljan dokaz da se bebe moraju maziti, kada plaču da ih se mora dići, kada su tužni da ih se mora utješiti - i ako vam itko ikada još spočita što ste toliko vezani uz svoju bebu, samo se nasmiješite i recite - bez brige - to je moja beba, a moja beba treba baš to što joj pružam.", zaključila je mama Wendy.  

 

Pročitajte više