Dan je palčića: Znate li koliko se djece godišnje u Hrvatskoj prijevremeno rodi?

Foto: 123RF

PRIJEVREMENO rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju. 

Prijevremenim porođajem smatra se svaki porod koji nastupi prije 37. tjedna trudnoće, a donja granica za prijevremeni porod je 22. tjedan trudnoće. Porođaji u ranijim tjednima trudnoće od ove donje granice nazivaju se spontanim pobačajem.

Upravo danas, 17. studenog, obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, kako ga mnogi vole nazivati "Dan palčića".

Pretpostavlja se da se danas između pet i 15 posto trudnoća završi preuranjenim porođajem, a upravo je to i dalje vodeći uzrok neonatalne smrtnosti. Ipak, poboljšanje medicinske tehnologije povećalo je stopu preživljavanja nedonoščadi pa danas oko 90 posto beba rođenih nakon 28. tjednu trudnoće preživi.

Važno je znati i da se nedonoščad često susreće s nizom zdravstvenih problema. Neki od njih su i oštećenja mozga i ostatka središnjeg živčanog sustava, oštećenja sluha i vida, sporije napredovanje, osjetljivost na infekcije, odstupanja u psihomotornom razvoju te mnogi drugi.

Neki problemi u trudnoći mogu povećati rizik od nastanka prijevremenog poroda, poput oslabljenog cerviksa, urođene mane maternice, infekcije, preeklampsija, placenta previa ili pak povijest prijevremenog poroda. Također, rizik se povećava i ako je rodilja starije životne dobi, ako redovno konzumira duhana, kokain ili amfetamine, a veći rizik od prijevremenog porođaja se povezuje i s niskim socioekonomskim statusom, kao i nedostatkom prenatalne skrbi.

Prema podacima na portalu Palčići, u Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece.

Pročitajte više