Djeca jedinci najčešće se suočavaju s ovim obiteljskim problemima

Foto: Unsplash

SUPROTNO mišljenju mnogih ljudi, djeca jedinci suočena su s različitim problemima tijekom odrastanja. Djeca jedinci nemaju braću ili sestre koji najbolje mogu razumjeti kako je odrastati u nekoj obitelji te su u mnogim stvarima prepuštena sama sebi. Licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja Sarah Epstein izdvojila je najčešće obiteljske probleme s kojima se suočavaju jedinci.

Nemaju braću ili sestre s kojima mogu razgovarati o odnosima unutar obitelji

Djeca jedinci nemaju druge članove obitelji, poput braće i sestara, s kojima mogu razgovarati o obiteljskim događajima i situacijama. U obiteljima s više djece, ona mogu međusobno razgovarati o odlukama svojih roditelja s kojima se ne slažu te brata ili sestru pitati za mišljenje o temi.

U obiteljima s više djece, ta djeca mogu biti potpora jedni drugima u svim trenucima te najbolje razumiju kako se drugi osjećaju zbog odluka i ponašanja roditelja. Djeca jedinci nemaju tu mogućnost, što može uzrokovati osjećaj usamljenosti. 

Roditelji od njih najčešće imaju visoka očekivanja

Neki roditelji vrše pritisak na svoju djecu da postignu uspjehe u područjima koja su im važna i koja će se dobro odraziti na njih kao roditelje. Taj pritisak posebno mogu osjetiti djeca jedinci. Roditelji djece jedinaca nemaju više djece kojoj mogu dati svoju pažnju pa od svojih jedinaca često očekuju samo najbolje. Djeca koja žive u takvom okruženju mogu osjećati velik teret i biti pod velikim pritiskom te misliti da njihove želje nisu dovoljno važne.

Češće su žrtve manipulacije svojih roditelja

Mnoga djeca jedinci često se pronalaze u središtu svađe svojih roditelja, htjela to ona ili ne. Ako su im roditelji u svađi, djeca jedinci često ih pokušavaju smiriti, prenose poruke između roditelja koji odbijaju međusobno razgovarati i izložena su stresu pod kojim uopće ne bi trebala biti. U većini slučajeva, teže im je kada se nalaze u takvim situacijama jer nemaju braću ili sestre kod kojih bi mogli potražiti pomoć, savjet ili utjehu.

Pročitajte više