Kako reagirati kada dijete dobije lošu ocjenu u školi? Evo što kažu psiholozi

Foto: Shutterstock

S OBZIROM na to da bi svi roditelji željeli da njihovo dijete bude uspješno u školi, ponekad znaju reagirati na lošu ocjenu kako ne bi smjeli. Kako donosi Parents, psiholozi objašnjavaju da velik utjecaj za suočavanje s nepoželjnim rezultatima imaju upravo roditelji i njihove reakcije. Zato naglašavaju kojih bi se smjernica trebali pridržavati apsolutno svi roditelji kada njihovo dijete kući dođe s lošom ocjenom.

Kažu da je jedna od najvažnijih stvari razgovarati s djetetom. Naime, bitno je da shvatimo zašto je i kako došlo do loše ocjene. Iako se većini roditelja odmah čini da je uzrok lijenost ili manjak učenja, to nisu jedini razlozi zbog kojih je dijete dobilo lošu ocjenu. Ako zajedno s njim osvijestite prave razloge, bit će vjerojatnije da se loši rezultati neće često ponavljati.

Isto tako, važno je da roditelji izbjegavaju bilo kakve kritike. One rijetko daju pozitivne rezultate, najčešće uzrokuju više štete nego koristi. Dijete se tada često osjeća napadnuto i zauzima obrambeni stav, a to najčešće rezultira povlačenjem u sebe ili svađom s roditeljima. Osim kritika, također je preporučljivo izbjegavati kazne.

Umjesto toga, roditelji bi svome djetetu trebali upravo tada biti najveća podrška. Možda na prvu zvuči pomalo otrcano, ali mišljenje roditelja svakom je djetetu bitno. Dijete doslovno postupa prema sebi na način na koji se njegovi roditelji ponašaju prema njemu pa će im podrška dobro doći. 

Više će vjerovati u sebi što je, prema posljednjim istraživanjima, jedna od najvažnijih stvari u postizanju uspjeha. I to ne samo u školi nego i kasnije u životu.

Nakon što je roditelj razgovarao sa svojim djetetom i saznao razloge loše ocjene, psiholozi preporučuju definiranje prostora za napredak. To podrazumijeva određivanje eventualnih rješenja, a upravo se tako kod djeteta potiče fleksibilan način razmišljanja u kojem je svjesno da je sposobnosti i vještine itekako moguće neprestano razvijati kroz upornost, trud te zalaganje.

Dijete će tako također naučiti da je ponekad sasvim u redu pogriješiti te da su upravo greške te na kojima najviše učimo.

Pročitajte više