Mama otkrila suptilne simptome koji su doveli do dijagnoze dijabetesa kod djeteta

PROŠLOG proljeća dvogodišnja Layla Henschen pila je puno vode. Njezina mama Ashley Henschen isprva se pitala je li njezina kći toliko žedna zbog vrućine. 

"Iskapila bi dvije šalice vode. Pelene su joj stalno bile mokre. Promijenili bismo joj pelenu, a za 30 minuta je bila prepuna. Imala je 22 mjeseca pa je bilo neobično da toliko mokri", ispričala je Henschen za Today.

Djevojčica je bila razdražena i često je u smočnici jela grickalice. Roditelji nisu bili sigurni je li to nova razvojna faza ili problem. Govorili su si da "raste" pa su prve simptome bolesti zanemarivali.

"Od drugih možete čuti da su dvogodišnjaci teški. Mislili smo da je i ona u toj fazi", prisjetila se majka, koja je na kraju ipak odlučila slijediti svoj instinkt i kontaktirati liječnika.

"Medicinska sestra me upitala budi li se Layla svakoga jutra natopljene pelene. Nakon mog potvrdnog odgovora, rekla je da je odmah dovedem. Testiran joj je urin i odmah je uočena povišena glukoza u krvi te joj je dijagnosticiran dijabetes tipa 1. O tome nikad nisam razmišljala, bila sam zbunjena", dodala je.

Henschen je s kćeri poslana u bolnicu na dodatne pretrage. Otkriveno je da djevojčica pati od dijabetičke ketoacidoze, koja se javlja kada osoba nema dovoljno inzulina za pretvaranje šećera u energiju. Umjesto toga, jetra koristi mast kao gorivo, uzrokujući nakupljanje ketona, koji u prevelikim količinama mogu biti opasni, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Što je dijabetes tipa 1?

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest uzrokovana nedostatkom inzulina. Simptomi uključuju povećanu učestalost mokrenja, pojačanu žeđ, povećan apetit i češći osjećaj gladi.

Inzulin pomaže tijelu da uzme energiju iz šećera u stanicama. Ali bez njega se šećer i mast ne pohranjuju pravilno i ne pretvaraju u energiju. To znači da se ljudi, čak i kad jedu više, ne debljaju. Zato je i neočekivani gubitak težine još jedan od simptoma.

Osobe s dijabetesom tipa 1 moraju uzimati inzulin tijekom cijelog života. Oni se ne mogu osloniti na lijekove koji mogu pomoći osobama s dijabetesom tipa 2 da kontroliraju razinu glukoze u krvi.

Laylin život s dijabetesom tipa 1

Layla je ostala u bolnici par dana. Tada su njezini roditelji naučili kako se brinuti za dijete s dijabetesom tipa 1. Djevojčica na ruci nosi uređaj za mjerenje glukoze u krvi, koji u stvarnom vremenu očitava njezin šećer u krvi na telefone njezinih roditelja.

Ashley je ne ograničava ni u čemu, ali čita etikete na namirnicama te tako provjerava koliko je ugljikohidrata u hrani koju njezina kći poželi.

"Iako je za dijete s dijabetesom tipa 1 potrebno malo više planiranja, život nam se nije dramatično promijenio. Nadam se da će nakon naše priče drugi potražiti pomoć čim uoče da s njihovim djetetom nešto nije u redu. Najgore što se može dogoditi je da vam liječnik kaže da je zdravo", poručuje.

Pročitajte više