Poražavajuće brojke: Koliko vaša djeca sudjeluju u aktivnom obiteljskom životu?

Foto: Instagram

PODACI koji govore koliko današnja djeca sudjeluju u svakodnevnim obiteljskim aktivnostima su poražavajući jer govorimo o aktivnostima koje uključuju svakodnevne obaveze, kao što su čišćenje, pospremanje i zajedničko obavljanje raznih poslova.

Ekipa s portala Mummy Pages napravila je nedavno, u suradnji s tvrtkom Bosch, istraživanje na tu temu u koju su uključili oko 1.000 roditelja, a rezultati su pokazali sljedeće:

- 83 posto današnjih roditelja nekad je svakodnevno pomagalo u obiteljskim obvezama svojim roditeljima
- 33 posto današnjih roditelja traži od svoje djece da sudjeluju u svakodnevnim zadacima
- 67 posto smatra da su njihova djeca premala da bi obavljala išta od navedenoga

Od ovih 33 posto djece koja imaju svoje zadatke, njih 74 posto najviše voli pomagati kod pripreme jela i kolača; 67 posto ponekad je uzelo usisivač u ruke, a na koncu ispada da od svih kućanskih poslova, njih 79 posto ipak najviše voli samo pospremiti svoju sobu. 

Postoje i poslovi koje uopće ne rade ili rade tek u rijetkim situacijama, a to su peglanje i vješanje rublja.

Među svim ispitanim roditeljima ispada da je najmlađe dijete sa svojim zadacima imalo 4 godine, a tek kad dijete napuni 10 godina, roditelji počinju pokazivati potrebu da ih puste samostalno do trgovine te da počnu obavljati neke složenije kućanske zadatke.


A na sve to, čak 88 posto današnjih roditelja smatra kako su sami pod puno većim stresom nego što su bili njihovi roditelji. Ta teza nas je dovela do zaključka da djeca danas više praktički nisu zadužena za ništa više osim svoje škole i svoje sobe.

A to nije dobro, jer radne obveze kod kuće stvaraju najbolje radne navike, koje djeci sad već često nedostaju i kad pričamo samo o školskim obavezama.

Zato je stvaranje radnih navika od malena ključno u njihovom razvoju, o tome se sve više govori, iako roditelji najčešće i dalje smatraju kako bi djeca trebala biti lišena većine radne odgovornosti.  

"Zapravo, kućanski poslovi ključni su za djecu svih uzrasta da razviju nove vještine, dobiju bolji osjećaj neovisnosti i daju značajan doprinos obitelji. A to nije važno samo zato da se poslovi podijele, da nije sve na plećima mame i tate, već zato da djeca dobiju taj osjećaj svrhovitosti koji je jako važan upravo za njihovu dobrobit i kasniji razvoj u životu", zaključila je o ovom istraživanju Laura Erskine, jedna od autorica spomenutog portala.

A zato što su kućne obveze jako dobre za djecu, ponudila je pet malih trikova kako od svog djeteta napraviti korisnog člana obitelji:


1. Počnite s onime što ih zabavlja

Djeca su rekla da im je najzabavnije pomagati kod pripreme jela ili usisavati pa počnite s tim radnjama, a kad to postanu jednako njihovi kao i vaši zadaci, polako ih učite činiti i druge stvari.

2. Tablica sa zadacima i nagrade

S obzirom na to da djeca još uvijek nisu dovoljno dobri organizatori, roditelji će im još dugo vremena morati govoriti što i kada trebaju napraviti pa je najbolje, pogotovo kad dijete već zna čitati, napraviti tablice zaduženja za svakog člana te osmisliti zabavan, ali jeftin sustav nagrade koji neće govoriti "to ti je zaslužena plaća" već ih motivirati da s jednakom voljom naprave i sljedeći zadatak. 

3. Zadaci prema starosti djeteta

Svaka navika mora početi od malih nogu pa tako i kućni poslovi. Kad su mala, djeca mogu imati zadatak pospremiti igračke za sobom, pospremiti svoje posuđe nakon jela, pomagati roditeljima oko mlađe braće i sestara, a naknadno uvoditi teže zadatke i veće odgovornosti. U svakom slučaju, bolje je započeti s nekoliko manjih zadataka nego im odmah dati jedan, ali težak.

4. Neka razmišljaju kao "obitelj"


Znate li da je djeci puno zabavnije činiti stvari od kojih će očite koristi imati cijela obitelj, a ne samo dijete? Tako će bolje dobiti osjećaj svrhovitosti i biti zadovoljnije jer je tako malo učinilo nešto što je potrebno svima.

5. Timski rad


Djeca često ne vole obavljati svoje poslove sami jer im se to onda čini kao nekakva kazna, ali kad zajednički snagama cijela obitelj prione poslu, e, tad će saznati draži timskog rada i tako će s vremenom naučiti postati čak i pokretači obveza.

 

Pročitajte više