Psihologinja otkriva pet znakova koji ukazuju da vas je odgojio narcis

Foto: Shutterstock

Narcisoidni roditelji često su usmjereni na sebe i svoje potrebe, zanemarujući emocionalne potrebe svoje djece. Takav tip odgoja može ostaviti dugoročne posljedice u odrasloj dobi. Neke od njih su nisko samopouzdanje i samopoštovanje, a psihologinja dr. Taylor Damiani izdvojila je na Instagramu još nekoliko.

1. Borite se sa samopoštovanjem i stalno tražite potvrdu od drugih.

"Odrastanje uz narcisoidnog roditelja može dovesti do duboko ukorijenjenog osjećaja neadekvatnosti i stalne potrebe za uvjeravanjem", ističe psihologinja. Stoga, nisko poštovanje jedna je od posljedica odrastanja uz takve roditelje.

2. Teško vam je vjerovati drugima i imate strah od napuštanja.

Narcisoidni roditelji imaju tendenciju biti emocionalno nedostupni te možda ne pružaju sigurnost ili poticajno okruženje svojoj djeci. "Kao rezultat toga, odrasla djeca narcisa mogu se boriti s povjerenjem i imati stalni strah od napuštanja", objašnjava dr. Damiani.

3. Borite se s postavljanjem i održavanjem zdravih granica.

Narcisoidni roditelji često ne poštuju granice, što dovodi do suovisnih i nezdravih odnosa. "Kao odraslo dijete narcisa, možda ćete imati poteškoće u postavljanju i održavanju granica u svojim odnosima", navodi psihologinja.

4. Stavljate potrebe drugih ispred svojih i teško vam je reći ne.

"Narcisoidni roditelji često zahtijevaju puno pažnje i možda ne poštuju granice ili potrebe svoje djece", kaže dr. Damiano. Kao rezultat toga, odrasla djeca narcisa mogu se boriti s asertivnošću i imati tendenciju stavljati potrebe drugih ispred svojih.

5. Skloni ste privlačenju nezdravih ili manipulativnih veza i imate obrazac privlačenja narcisoidnih partnera.

"Negativni učinci narcisoidnog roditeljstva mogu se prenijeti u odnose odraslih, što dovodi do obrasca privlačenja narcisoidnih ili manipulativnih partnera", zaključuje dr. Damiano.

Pročitajte više