Terapeutkinja dijeli četiri razloga zašto je vrijeme ispred ekrana dobro za djecu

Foto: Shutterstock

Dok ekrani imaju lošu reputaciju, prednosti vremena ispred ekrana postoje. Kao i kod većine stvari u životu, umjerenost je ključna. Roditeljstvo se može činiti teškim i iscrpljujućim, pa kada roditelji pronađu nešto za zabavu djece gdje ih "ne trebaju", razumljivo je da će to početi prakticirati. Dakle, vrijeme ispred ekrana može biti dobro za djecu, ali i za roditelje.

"Naša su djeca pametnija nego ikad, i to je uvelike zahvaljujući tehnologiji. Mnogi dječji TV programi i obrazovni materijali na mreži podržavaju njihov rast i razvoj", istaknula je obiteljska terapeutkinja Nicola Saunders za GoodToKnow.

Edukator za odgoj, Ash Brandin, također podržava vrijeme ispred ekrana. "Često koristimo ekrane na način da se ne radi samo o našoj djeci, već i o nama, a to je neugodno priznati. Mislim da je vrijeme da preoblikujemo ideju svrhe vremena ispred ekrana", objašnjava.

Dakle, ključ je u umjerenosti. Kada se koristi strateški, vrijeme ispred ekrana može razviti kognitivne i društvene vještine kod većine djece. Ovo su još neke prednosti koje su izdvojili Saunders i Brandin.

1. Neophodan je izvor obrazovanja.

Zasloni i online igre potiču kritičko razmišljanje, pismenost i komunikaciju. U modernom svijetu, djeca koja ne znaju koristiti tehnologiju bit će u nepovoljnijem položaju jer je to neophodan dio njihova obrazovanja. Kako budu starila i napredovala u životu, to će vjerojatno biti dio njihovog posla o kojem se ne može pregovarati, tvrde stručnjaci.

2. To je hobi kao i sve drugo.

"Šivanje, igranje igrica i čitanje knjiga još su uvijek dostupni djeci, no roditelji su danas manje skloni puštati svoju djecu da se igraju na ulici, što nije nužno loše. Djeca i dalje mogu imati hobije koji uključuju provođenje vremena ispred ekrana", ističe Saunders.

3. Ekrani uče odgovornosti.

Brandin tvrdi da je jedna od prednosti vremena provedenog ispred ekrana podučavanje djece da preuzmu odgovornost za vlastito vrijeme koje dijele s roditeljima.

"Bit će trenutaka kada će djeca donositi odluke koje nam se neće svidjeti, a mi to možemo pratiti. Moramo uskočiti ako odluke koje donesu utječu negativno na njih, ali osim toga, korištenje tehnologije može potaknuti razvoj odgovornosti", objašnjava Brandin.

Također, to može potaknuti razgovore o tome kako djeca mogu donositi bolje odluke u budućnosti, povećavajući njihovo razumijevanje odgovornosti za vlastite postupke, slažu se Saunders i Brandin.

4. Vrijeme ispred ekrana koristi i roditeljima.

Ash objašnjava: "Ako koristim zaslon koji mi omogućuje da bolje zadovoljim potrebe svog djeteta, kome to zapravo koristi? Koristi mojem djetetu. Zapravo, način na koji koristimo zaslone vrlo je usmjeren na dijete." Opća poruka je da roditelji ne trebaju osjećati krivnju zbog toga što ne mogu činiti sve istovremeno; ne čine ništa loše popunjavanjem praznina nad kojima nemaju kontrolu, ekranima.

Pročitajte više