Znate li što je suho utapanje? Liječnik objasnio kada se roditelji trebaju zabrinuti

Foto: Shutterstock

ZABRINUTI roditelji dovode svog osmogodišnjeg sina na hitnu. Ranije tog dana, dok se igrao u obiteljskom bazenu, vidjeli su ga kako uranja pod vodu na nekoliko sekundi. Nakon kratke epizode kašlja, odmorio je pa se vratio u bazen igri s braćom i sestrama.

Ali nakon što su na vijestima čuli za slučaj suhog utapanja kod drugog djeteta koje je umrlo tjedan dana nakon kratkog incidenta uranjanja u vodu, dječakovi roditelji ipak traže od liječnika da provjere je li sve u redu s njihovim sinom. Zabrinuti su da bi ga moglo nešto slično zadesiti u narednim danima.

Sličan scenarij ponavlja se u hitnim službama i u pedijatrijskim ordinacijama svakog ljeta, piše USA Today. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, utapanje je vodeći uzrok smrti kod djece u dobi od jedne do četiri godine, a većina slučajeva, njih 69 posto, zapravo se događa u vrijeme kada dijete ne pliva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira utapanje kao "proces doživljavanja respiratornog oštećenja uslijed potapanja/uranjanja u tekućinu". Tijekom utapanja, voda se aspirira u stražnji orofarinks (grlo) i niže do grkljana (glasnice). To izaziva laringospazam i kašalj kako bi se spriječilo da voda ide dalje niz dušnik i u pluća.

Kod uranjanja (na primjer, skoka u bazen i izranjanja), ovaj proces se zaustavlja. Nakon kratke epizode kašlja i odmora, dijete se vraća normalnom ponašanju bez drugih simptoma. Ako dijete ostane potopljeno, postoji mogućnost da se javi prirodni refleks udisanja, što dovodi do daljnje aspiracije vode u pluća. Aspirirana voda u dovoljno velikim količinama može izravno uništiti dijelove pluća.

Shvaćajući da je utapanje proces s mnogo različitih ishoda, WHO i Svjetski kongres o utapanju 2002. godine preporučili su sljedeću klasifikaciju:

  • utapanje bez ozljeda
  • utapanje s ozljedom
  • smrtonosno utapanje.

Što je suho utapanje?

Što onda uopće znači suho ili sekundarno utapanje? Autorica bloga Scarry Mommy pisala je o incidentu sa sinom na plaži iz 2015. godine. Prevrnuo ga je val. Kasnije, kad ga je vozila kući, postao je razdražljiv. Odvezla ga je na hitnu gdje je rentgenom utvrđeno da ima tekućine u plućima. Srećom, nakon davanja kisika i tretmana disanja, brzo je došao k sebi. Liječnik mu je dijagnosticirao sekundarno utapanje.

Tragičniji slučaj dogodio se četverogodišnjaku koji je umro nakon igre u plitkoj vodi u Teksasu. U početku je imao simptome slične želučanoj virozi. Povraćao je i dobio proljev. Tjedan dana kasnije doživio je smrtonosni respiratorni zastoj, a liječnici su naknadno otkrili tekućinu oko njegova srca i pluća. Dijagnosticirano mu je suho utapanje. Dugo nakon što je priča dospjela u medije, obdukcija je potvrdila da je on zapravo umro od virusnog miokarditisa - upale ovojnice srca koja nije povezana s utapanjem ili izlaganjem vodi.

Roditelji: Usredotočite se na simptome

Doktor Michael Daignault roditeljima poručuje da se usredotoče na simptome. Djecu koja su nakratko potopljena ili su aspirirala malu količinu vode svakako treba pažljivo pratiti od četiri do šest sati nakon događaja. Znakovi utapanja najvjerojatnije će postati vidljivi u prvih jedan do dva sata i mogu uključivati:

  • otežano disanje ili govor
  • razdražljivo ili abnormalno ponašanje
  • ponavljajući kašalj
  • bol u prsima
  • pretjeranu pospanost.

Ako dovedete svoje dijete na hitnu, dr. Daignault kaže da bi procjena, ovisno o težini simptoma, mogla uključivati kontinuirano praćenje vitalnih znakova, posebice razine kisika u krvi, rentgen prsnog koša radi traženja aspiracije - prisutnost progutane vode u plućima i EKG za procjenu abnormalnog srčanog ritma.

"Liječenje može uključivati ​​dodatni kisik, tretmane disanja i u rijetkim, teškim slučajevima, endotrahealnu intubaciju", pojašnjava liječnik te umiruje roditelje: "Zapamtite da u medicinskoj literaturi nikada nije zabilježen slučaj inače asimptomatičnog i zdravog djeteta koje je iznenada razvilo ozbiljne respiratorne smetnje ili umrlo nekoliko dana nakon što je bilo u vodi."

Sigurnost u vodi glavna je briga za malu djecu i nikada ih ne bi trebalo ostavljati bez nadzora u blizini vode. Uranjanje za većinu djece nije smrtonosno, a znakovi i simptomi eventualnog sekundarnog utapanja vidljivi su u prvih nekoliko sati nakon incidenta. Odmah potražite liječničku pomoć ako vaše dijete ima bilo kakve zabrinjavajuće simptome nakon uranjanja u vodu.

Pročitajte više