Minimalac u Srbiji niži nego u Kini

Foto: Vesti

MINIMALNA zarada u Srbiji u ovom trenutku manja je čak i od minimalca u Kini, zemlji koja je, inače, poznata po najjeftinijoj radnoj snazi ​​na svijetu, piše beogradski Blic.

I dok po zakonu srpski radnik mora biti plaćen najmanje 188 eura mjesečno, u Kini je najmanja mjesečna plaća 200 eura.
 
Zarade država Dalekog istoka po visini premašile su plaće u većini balkanskih zemalja, pokazuju istraživanja koje su nedavno proveli statističari EU. Jeftini kineski radnici, prema istraživanju, plaćeni su najmanje 200 eura, što je više od minimalca u Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Bosni ...
 
Ekonomiste ovakav podatak nije iznenadio jer, kako kažu, minimalna zarada ovisi o ekonomskoj razvijenosti zemlje.
 
"Kina je danas druga ekonomija svijeta, odmah poslije Američke, ako se računa ukupan bruto domaći proizvod. Međutim, ako se računa BDP po stanovniku, prosječan Kinez i dalje je po standardu daleko ispod prosječnog Amerikanca i više je na razini prosječnog Srbina" - kaže za "Blic" ekonomist Boško Mijatović.
 
Prema njegovim riječima, nema mjesta podizanju minimalca u Srbiji jer je već sada odnos minimalne i prosječne zarade problematičan.
 
"Razina minimalne zarade u Srbiji je maksimalan u odnosu na prosječnu zaradu koja kod nas iznosi nešto manje od 400 eura. Ako bi se minimalac podigao na razinu prosječne plaće, to bi djelovalo destimulativno na zapošljavanje. Minimalnu plaću obično imaju oni bez stručne spreme pa bi poslodavci izbjegavali zaposliti skupog nekvalificiranog radnika "- kaže Mijatović.