Monsanto se napokon povlači iz Europe?

AMERIČKA tvrtka Monsanto, lider u proizvodnji genetski modificirane hrane, povlači sve zahtjeve za uzgoj novih tipova sjemena u Europskoj uniji.

Kao razlog tvrtka navodi nedovoljne komercijalne izglede za takav uzgoj.
 
"Povući ćemo sve zahtjeve u idućim mjesecima", rekao je za Reuters predsjednik i upravni direktor Monsanta za Europu Hose Manuel Madero.
 
Monsanto navodi da se odluka tiče pet zahtjeva za uzgoj genetski modificiranog kukuruza, jednog zahtjeva za soju i jednog za šećernu repu.
 
Tvrtka dodaje da neće povući zahtjev za obnovu dozvole uzgoja kukuruza MON810, jedinog genetski modificiranog kukuruza koji se trenutno komercijalno uzgaja u Europi.
 
Madero je rekao da će odluka omogućiti kompaniji da se fokusira na sadnju klasičnih sjemena u Europi, kao i na osiguranje dozvola za uvoz genetski modificiranih organizama (GMO) uzgajanih u SAD i Južnoj Americi.
 
Glasnogovornik Europske komisije je potvrdio da je Monsanto informirao Komisiju o namjeri da povuče zahtjeve.
 
Iako je u EU dopušten uzgoj kukuruza MON810, neke zemlje, uključujući Francusku, Njemačku i odnedavno Italiju, uvele su nacionalne zabrane zbog snažnog protivljenja javnosti takvoj vrsti tehnologije.
 
Njemačka kemijska tvrtka BASF je prošle godine obustavila razvoj GMO sjemena u Europi i cjelokupno poslovanje iz tog sektora premjestila u SAD.
 
Unatoč javnom protivljenju GMO, Europa je jedan od najvećih svjetskih kupaca genetski modificiranog žita i godišnje uvozi preko 30 milijuna tona GMO stočne hrane.