13 nevjerojatno talentiranih Šveđanki nadahnut će vas u svakom aspektu života

Foto: EPA-EFE

U EGALITARNOJ Švedskoj nije iznenađenje što je zemlja prepuna žena koje nadahnjuju. Pokrivajući različita područja kao što su politika, tehnologija, biznis i kultura švedske žene ne samo da ostavljaju trag u svojoj domovini nego i širom svijeta. Ovo je 13 žena koje trebate upoznati i koje vas mogu inspirirati.

Margot Wallström

Jedna od najmoćnijih švedskih političarki, s utjecajem i na međunarodnoj sceni, ministrica vanjskih poslova i zamjenica premijera, Margot Wallström politikom se bavi otkako je kao 25-godišnjakinja izabrana u parlament. Radila je i u Švedskoj i izvan zemlje, među ostalim i kao prva dopredsjednica Europske komisije. Bila je i UN-ova prva posebna predstavnica za seksualno nasilje u konfliktu i ima dugogodišnje iskustvo u rješavanju nekih od najmučnijih problema našeg vremena.

Azita Shariati

Smatra se najmoćnijom poslovnom ženom u Švedskoj. Azita je to postigla potentnom mješavinom talenta, snage karaktera i energije. Rođena je u Iranu, a u Švedsku je došla posjetiti dečka u Göteborgu. Odlučila je ostati, naučiti jezik i školovati se. Danas, 30 godina kasnije, Azita Shariati je izvršna direktorica Sodexo Swedena i snažna zagovornica rodne ravnopravnosti i multikulturalizma.

Simone Giertz

Poznata kao Queen of Shitty Robots, 25-godišnja Simone Giertz je profesionalna YouTuberica, izumiteljica i dakako, manijak robotike. Kad govori o svojim kreacijama, često koristi riječi "beskoristan" i "nepotreban", ali vjerojatno je to posljedica poznate švedske poniznosti. No Wake-up Machine, koji gumenom rukom udara u lice kad se alarm ugasi, apsolutno je neophodan nekima od nas. Ona je nekonvencionalna, pametna, duhovita i šarmantna, a ponajprije mijenja način na koji gledamo žene i izume.

Tess Asplund

Njeno ime i lice postali su viralni kad se suočila s neonacistima tijekom demonstracija ekstremne desnice u Börlangeu u Švedskoj 2016. godine. Podrijetlom iz Kolumbije, sitna Asplund neustrašivo se suočila s 300 ekstremno desnih demonstranata. Rekla je kako je bila toliko ljutita na ono što sto su oni predstavljali da je stala nasred ceste i podignula ruku poput Nelsona Mandele. Nije to bila novost za Asplund. Već dva desetljeća aktivna je u borbi protiv rasizma i ne namjerava prestati. Zaista impresivno u današnjem svijetu.

Sarah Sjöström

U zemlji prepunoj sportskih zvijezda i okruženoj vodom očekivalo bi se više vrhunskih plivača. Iako ima dosta istaknutih plivača, malo ih je toliko uspješno kao Sarah Sjöström. Među ostalim trenutačno drži svjetske rekorde na 50, 100 i 200 metara slobodno te 50 i 100 metara leptir. Također je i prva Šveđanka koja je osvojila olimpijsko zlato u plivanju. Sve je to postigla prije 25. godine.

Nikeisha Andersson

Sa samo 25 godina Nikeisha Andersson je postigla mnogo na medijskoj sceni. To i nije posebno iznenađenje ako uzmemo u obzir da je karijeru započela u dobi od 16 godina, nakon što je Sony Music zapazio njen film snimljen na trgu Sergels u Stockholmu. Andersson je dvije godine surađivala sa Sonyjem snimajući filmove, a potom je prešla u PR agenciju Jung Relations. Tijekom tog razdoblja imala je gomilu nominacija za nagrade u PR industriji, a potom učinila ono što bi učinio svaki talentirani poduzetnik - osnovala je vlastitu kompaniju Nikeisha Andersson Film, koja producira videospotove i filmove za neke od najvećih glazbenika na sceni.

Krunska princeza Victoria

Biti princeza možda nosi lagodan život u luksuzu, ali švedska krunska princeza Victoria krenula je drukčijim putem. Vjerojatno po uzoru na svoju majku, kraljicu Silviju, koja je osnovala međunarodnu dobrotvornu organizaciju World Childhood Foundation, Victoria je svoju pozornost usmjerila na djecu te utemeljila GEN-PEP, neprofitnu organizaciju koja podiže svijest o zdravlju mladih. Zbog toga je Victoria, koja će postati prva vladajuća kraljica Švedske od 18. stoljeća, zaista moderna princeza.

Jessica Stark

Zovu je majkom stockholmske startup scene. Jessica Stark slučajno je dospjela u rastući tehnološki svijet, nakon karijere u PR-u i komunikacijama. Suosnivačica je najplodnijeg stockholmskog startup centra SUP46, a osim što ga je postavila na tehnološku mapu imala je presudnu ulogu u razvoju scene do današnje razine, na drugo mjesto iza Silicijske doline u smislu per capita investicija. Ove godine odlučila je napustiti mjesto izvršne direktorice te se posvetiti novim izazovima, ali ostaje u Upravnom odboru i njen će se utjecaj i dalje osjećati.

Zara Larsson

Ona je mlada, prekrasna i talentirana, ona je ikona mladih žena širom zapadnog svijeta. Nakon što je 2008. godine pobijedila na švedskom natjecanju talenata Talang Sverige, Zara Larsson pretvorila je to u album na vrhu ljestvice, nastup na UEFA-inom Europskom prvenstvu 2016. te poziciju među 30 najutjecajnijih tinejdžera u izboru časopisa Time 2016. godine. Međutim, ova mlada dama nije jednostrana, nego snagu svojih platformi koristi kako bi skrenula pozornost na društvena pitanja i zalagala se za osnaživanje žena.

Sofie Allert

Kći učiteljice i stolara, Sofie Allert odrasla je u malom gradu Skövdeu, u kojem je sve moglo i završiti. No miran život u ruralnoj Švedskoj nikad se nije dogodio. Umjesto toga Allert je pohađala prestižno sveučilište Chalmers (ponekad ga nazivaju švedskim MIT-jem) te dok je pisala diplomski rad o tome kako proizvesti biogorivo od algi upoznala Angelu Wulff. Ona je, pak, otkrila algu koja može podnijeti hladnoću i tamu sjevera Europe. Rezultat je bio novi biznis, koji je razvio novi način uzgoja algi i sustav pročišćavanja otpadnih voda. Sofie Allert je budućnost.

Cristina Stenbeck

Radi se o jednoj od najpoznatijih švedskih poslovnih žena, čiji utjecaj prelazi granice zemlje. Kći poznatog švedskog investitora i industrijalca Jana Stenbecka (i unuka Huga Stenbecka, također legendarnog biznismena), Cristina je 2007. godine postala predsjednica uprave obiteljske kompanije Kinnevika AB te istodobno bila u upravnim odborima mnogih važnih medijskih kompanija, poput MTC-a i Metro Internationala. Nakon što je uspješno vodila kompaniju gotovo cijelo desetljeće, otišla je s te pozicije i potresla tehnološki svijet, kako u Švedskoj tako i širom Europe. Danas je jedna od najmoćnijih žena u toj industriji, iako joj je tek 41 godina.

Saga Becker

Hvaljena zbog svojih glumačkih sposobnosti, kao i svoga društvenog aktivizma, transrodna glumica Saga Becker svladala je depresiju i postala ne samo nagrađivana glumica - dobila je švedsku nacionalnu nagradu Guldbagge za film "Nånting måste gå sönder" ("Nešto se mora razbiti") - nego i ambasadorica dobrotvorne organizacije Suicide Zero. Neumorno radi kako bi švedsku filmsku industriju potaknula da zaposli više transrodnih glumaca i glumica.

Alicia Vikander

Ova Oskarom nagrađena glumica (za film "The Danish Girl") započela je karijeru malim ulogama u švedskim filmovima i na televiziji. Prije toga školovala se za plesačicu u Kraljevskoj baletnoj školi u Stockholmu i School of American Ballet u New Yorku. Budući da nije sjedila na lovorikama ili prihvatila samo ono što se postiže lako, Vikander je postala jedna od najtraženijih svjetskih mladih glumica. Iako je zadovoljna ulogama u blockbusterima poput "Tomb Raidera", sretna je i što se može baviti eksperimentalnim radom. U stilu nekih švedskih legendarnih glumica Vikander čuva svoju privatnost i prepušta svome radu da govori za nju.