5 najčešćih noćnih mora i što one znače

Foto: 123 rf

NEKI tvrde da nikad ne sanjaju, dok druge noćne more proganjaju...

Istina je da svi sanjamo, samo se toga sjećamo ili ne sjećamo, a u određenim razdobljima života sve nas znaju mučiti ružni snovi.

Ovo je popis od 5 najčešćih noćnih mora koje ukazuju da nas nešto muči i u stvarnom životu, a nudimo vam i objašnjenja što bi to moglo biti!

1. Propadanje


Ovo se često događa kad tek počnemo kliziti u san. Npr. sanjamo da hodamo po stepenicama i odjednom počinjemo propadati. Najčešće i trzamo nogama u nadi da ćemo se spasiti, sve dok se ne probudimo.

Ovo nije noćna mora već nesvjesno trzanje mišića, objašnjavaju stručnjaci, i zaista se često događa. Nitko nije siguran zašto se to događa, no smatra se kako se zbog stresa, adrenalina, hormona i pretjeranog unosa kofeina mozak može boriti sa činjenicom da se iz užurbanog dana treba prebaciti u san.

2. Škola, testovi i zaboravljeno gradivo

Prošlo je 15 godina od mature, a vi još uvijek povremeno sanjate kako se nalazite pred testom koji ne znate riješiti ili kako ste cijelu godinu zaboravili ići u školu? Takvi snovi izrazito su uobičajeni, a istraživači kažu da je to zbog toga što najbolje pamtimo situacije, strahove i osjećaje iz školskih dana koje nam se snažno urezuju u sjećanje. Ideja da nećemo moći riješiti test ili završiti školu može asocirati na probleme koji nas trenutno muče na poslu.

3. Netko nas proganja

Netko vas naganja, a vi trčite i trčite kako bi spasili život...Ovaj san najčešće predstavlja neku životnu situaciju od koje pokušavamo pobjeći. Znamo da će nam suočavanje s problemom donijeti bol, tugu ili povrijediti druge pa ga izbjegavamo, a to se manifestira u našim snovima.

Ako mi sanjamo da proganjamo druge, to bi moglo značiti da želimo stići u korak s ostalima i da imamo osjećaj da zaostajemo, bilo na poslovnom ili privatnom planu.

4. Umiranje

Među najužasnije snove ubrajaju se oni u kojima sanjamo da smo ozbiljno bolesni ili da umiremo. Srećom, stručnjaci kažu kako takvi snovi nemaju veze s našim zdravljem, već mogu upozoravati da se nekoj epizodi u našem životu približava kraj. To bi moglo biti kraj veze, prijateljstva, poslovnog odnosa ili neke ere u našem životu.

5. Ispadanje zubi


Svatko tko je sanjao da mu zubi ispadaju sami od zebe, sigurno i dan danas pamti to užasno iskustvo. Ovakvi snovi povezani su s osjećajem nemoći - mislimo da gubimo kontrolu i da se nalazimo u bezizlaznim situacijama.