98 posto milenijalki zna da je rak kože smrtonosan, ali ipak se sunčaju

Foto: 123 rf

U DOBA mladih dana naših mama bilo je sasvim normalno satima se pržiti na plaži i nakon godišnjeg s kolegicama uspoređivati ten.

Danas, kad znamo koliko je sunce štetno i kakve su posljedice, zaista je nevjerojatno vidjeti da mnoge mlade žene odbijaju kremu za sunčanje i bez problema ugrožavaju svoje zdravlje kako bi dobile privlačan ten.

I to ne rade nesvjesno, otkriva istraživanje koje je provela  American Academy of Dermatology.

Čak 98 posto žena u dobi od 18 do 34 godine savršeno razumije da je rak kože smrtonosan, a 71 posto ih je svjesno da ideja o zdravom sunčanju ne postoji. Nadalje, 66 posto žena svjesno je da dobivanje "baznog tena" ne štiti kožu, kao što se godinama vjerovalo.

"Melanom, najsmrtonosniji oblik raka kože, drugi je najčešći rak koji dobivaju mlade žene i jednostavno je nevjerojatno da se i dalje sunčaju dok su svjesne opasnosti.". govori Elizabeth S. Martin za Yahoo.

"Sunčanje na suncu ili u solariju, odnosno izbjegavanje istoga, najlakši je način da spriječite rak kože. Žene trebaju upotrijebiti svoje znanje kako bi zaštitile svoje zdravlje.", poručuje.

"Mladi ljudi često zamišljaju rak kože kao bolest koju dobivaju stariji ljudi. Nažalost, rezultate sunčanja mogu vidjeti odmah dok prve znakove melanoma ne uočavaju odmah, zbog čega nastavljaju sa sunčanjem.", kaže psiholog.

Nadamo se da ćete iz ovog istraživanja izvući pouku i početi štititi svoju kožu te izbjegavati sunce i solarije dok nije kasno.